Slik lager du Fastelavnsboller på 1-2-3

Fastelavnswraps med vaniljekrem og friske bær
Flat fastelavnsbolle rullet som en wrap og fylt med vaniljekrem og friske bær, med et dryss av melis på toppen. Oppskrift fra Meny.
Hvetebolle, en pakke boller ubakte, melis og ferdig krem.
Bollepose, kremtopp, ferdig stekte boller. Alt fra Meny
En bolle med krem, et beger jordbærsyltetøy og et glass melk står på et bord
Veganske boller fra Kinsarvik Naturkost
Fastelavnsboller
Hos Baker Hansen får du kjøpt både den norske og svenske utgaven av fastelavnsboller
Fastelavnswraps med vaniljekrem og friske bær
Fastelavnsboller med en vri
Fastelavnsboller

For en kremdag det blir på søndag, da er det fastelavn og bollefest!

Fastelavnsbolle er en hvetebolle, delt på midten, fylt med pisket krem overdrysset med melis. Du får den klassiske versjonen med kun krem, en variant med syltetøy og ønsker du toppe det helt lager du Samlor - svenskenes populære og tradisjonsrike variant av fastelavnsboller. Da lager du bollen med mandlekrem i bunn og topper med pisket krem.

Fastelavnsboller på 1-2-3

Har du ikke tid til å elte, heve og rulle ut boller kan du enten kjøpe ferdige boller hos Meny, eller avansere litt med en bollepakke du setter selv. Kremen får du kjøpt på sprayflaske og med litt melis på toppen er du klar!

Veganske fastelavnsboller fra Kinsarvik Naturkost

Ingen grunn til å droppe fastelavn selv om du er veganer. Her har du oppskrift på økologiske fastelavnsboller med plantekrem og syltetøy.

Ingredienser

  • 1 dl mandelmelk
  • 5 dl hvetemel
  • 1 dl lunkent vann
  • 2 ss kokosolje, smeltet
  • 1 dl brunt sukker
  • 1 ss tørr gjær
  • 1 linfrø egg (1 ss knuste linfrø, 3 ss vann)
  • 1 ts himalayasalt
  • 1 ts kardemomme
  • Syltetøy
  • Plantekrem
  • Melis


Fremgangsmåte

  • Bland sammen lunkent vann og gjær i en bolle.
  • I en annen bolle, bland sammen mandelmelk, linfrø egg, smeltet kokosolje, sukker og himalayasalt.
  • Tilsett dette i gjærblandingen til det er godt blandet. Bland inn melet til du får en klissete deig.
  • La deigen heve til dobbel størrelse på en lun plass i ca. 1 time.
  • Kutt deigen opp i 8 biter og form de til små boller. La de heve i 30-40 minutter under et klede. Smelt litt kokosolje og pensle bollene.
  • Stek bollene på 200 grader i 15-18 minutter til de er gylne på toppen.
  • La de avkjøle før du deler de på midten og fyller med plantekrem og syltetøy.

Fastelavnswraps med vaniljekrem og friske bær

Fastelavn med nystekte fastelavnsboller er for mange et søtt, lite høydepunkt i vinterkulden. Dette er oppskriften for deg som har lyst på en ny vri i år; flat bolle rullet som en wrap og fylt med vaniljekrem og friske bær, med et dryss av melis på toppen. Oppskriften gir ca 10 wraps.

Ingredienser

Deig

  • 2,5 dl lunken helmelk
  • 25 g fersk gjær
  • 90 g sukker
  • 0,5 ts kardemomme
  • 1 stk egg
  • 500 g hvetemel
  • 100 g mykt smør
  • Hjemmelaget vaniljekrem
  • 6 stk eggeplommer
  • 4,5 dl helmelk
  • 120 g sukker
  • 2 stk vaniljestenger
  • 35 g maizenna

Krem

  • 3 dl kremfløte

Topping

  • jordbær
  • melis
  • rips

Slik gjør du

  • Lag deigen: Bland de tørre ingrediensene sammen. Varm melken til den er lunken og bland i fersk gjær til den er oppløst. Bland så med egg og det tørre. Elt til en smidig deig.
  • Tilsett mykt smør litt og litt mens du elter deigen.
  • Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse, ca 40 minutter.
  • Del deigen i 10-12 emner og trill til runde boller. Kjevle deretter bollene flate på en melet flate, de skal være ca 2 mm tykke og 20-25 cm i diameter.
  • Stek på svak varme i en stekepanne til de er gjennomstekt, men ikke så lenge at de blir brune. Avkjøl på rist under et rent kjøkkenhåndkle.
  • Lag vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer, sukker og maizenna i en bolle.
  • Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger sammen med melk i en kjele og kok opp. Hell den varme melken gjennom en sil (slik at du får fjernet vaniljestengene) over eggeblandingen og pisk godt sammen.
Foto & tekst
Meny/Kinsarvik Naturkost