Vinterferie og skogen kaller!

Gutt som går på ski
Foto XXL / Bjørn Dæhli
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Tursekk fra Intersport 1799,- Helly Hansen jakke, Intersport 3299,-
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Opp og ned bakken! Akebrett fra XXL 499.,-
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Ull innerst, veldig veldig veldig varm parkas ytterst. Overdel fra Monsen 1099,- Ull-tights fra Monsen 949,- Parkas fra Monsen. Parkasen er for øvrig ikke til tur, men når du kommer fram. Den er ekstremt vind- og vanntett, og holder deg garantert varm og god.
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Jente med orangesekk og blådunjakke, og langrennski og slalåmski
Spade fra Piteraq 800,- Alpinski fra Stöckli 10 499,- Dunjakke fra Kjus 7499,- alf fra Anton Sport.

Glad i å være ute? Her er utstyret du trenger for en sporty vinter, enten du er hjemme eller på vinterferie.

Det er som om skogen kaller!

Ja, jeg mener det. Men når vi legger bak oss et år lik ingen andre, og går inn i det nye året med covid-19 som en del av hverdagen en god stund til, er det rett og slett en ting som er riktig – å komme seg ut i naturen. Helsegevinsten er stor, det gjør underverker for sinnet og kroppen nyter den friske lufta.

Selv er jeg en amatør hva gjelder vintersport og vinteraktivitet. Det er vel minimum femten år siden jeg sist sto slalåm, for eksempel. Jeg liker en skitur, men skiene mine befinner seg hos mormor på Røros. Ergo har jeg en vei å gå for å bli et barn av vinternaturen.

Naturen er heldigvis tilstede for alle, proffe og nybegynnere. En tur kan bestå av en topp, men den kan også bestå av en halvtimes skitur innover marka. Terskelen er med andre ord akkurat der du vil at den skal være!

Hos InterSport fikk jeg beskjed om følgende.

-«En tursekk er et must. Vi har dagstursekker, og sekker for lengre turer.».

Her har de også kolleksjonen merket Helly Hansen har laget for programmet 71 grader nord, og med en knalloransje sekk og glacier-jakke fra Helly Hansen er du synlig i terrenget og varm. Sekken kan du fylle med sitteunderlag, niste og termos.

Langrenn og aking

Felleski er smørefrie ski, og XXL informerer om at de aller fleste er ute etter det nå.

-«Det skaper en lavere terskel for å komme seg ut. Felleski må impregneres, renses og behandles, men trenger ikke voksen. Det er litt lettere for barnefamilier å da komme seg ut på tur, uansett føre».

Dette er ski som gir godt feste og gli, uten at man trenger å være en smøremester. For dem som mest av alt ønsker seg ut i marka, er litt bredere ski et godt alternativ. Racing-ski er smalere, og naturlig nok mer passende aktive skigåere. XXL har gode turski fra kroner 2500-3500. For en sporty vinter på hytta tipses jeg også om smøreklokke. Den er populær på hytta, og viser passende voks ut fra temperaturen.

Dersom du enkelt og greit ikke er fan av langrenn, er det kanskje tid for å finne fram barnet i seg? Snowracer og akebrett til både voksne og barn får deg/dere ut, og er garantert moro. Akebrett er populære, de har lav vekt og er dermed enkle å bære opp bakken, og passer for store og små.

Ut på tur

Skal man ut på ski trenger man klær som tåler vær og vind, men gir rom for bevegelse. Jeg får mange tips i tekstilavdelingen til XXL.

-«Langrennsbukser kan være pølseskinn, mens andre liker løsere varianter. Hvitt har blitt en trendy farge i løypa, det samme er knallfarger. En langrennbukse kan også brukes til løpetur vinterstid, siden nesten alle langrennsbukser har vindstopper i seg.»

Om man foretrekker rent ullundertøy eller en blanding av ull og syntetisk er selvfølgelig individuelt.

En som uten tvil kan dette med tur, er Lars Monsen. Han er jo faktisk turkonge. Monsen har åpnet butikk på Storsenteret, og her bugner det av ting og klær til tur. En parkas som står imot arktiske temperaturer holder frysepinner varme. Ullundertøy i fine fargekombinasjoner, skåler og kopper til matlaging i marka og mye mer får du her. Skal du tilbringe natta utendørs har Monsen det du trenger.

-«Telt og sovepose må med på tur. Det er viktig å investere i en sovepose som tåler temperaturen i den naturen du skal sove i.»

Her har de god turkompetanse, og trenger du en hvil kan du sette deg ned og titte litt på en av Monsens programmer som ruller og går på et stort lerret i butikken.

Mat og moro

Men skal du ut på tur, dagstur eller langtur, er det selvfølgelig et must med en primus, for å varme og/eller lage mat. Hos Piteraq forteller de meg at det finnes forskjellige typer, enkle til mer avanserte som brukes på ekspedisjoner. De anbefaler en kombinasjonsbrenner, den passer folk som skal ut på tur og for mer avanserte turgåere.

En spade er også nyttig å pakke i tursekken. Den gir ekstra sikkerhet, og kan dessuten bistå med moro. Lag deg en liten stol og nyt utsikten, lag et hopp og spenn på deg skia. Spadene hos Piteraq veier lite, og er dermed enkle å ha med seg. De har forskjellige varianter, en spade kan som kjent bare være en spade, men en spade fra Piteraq kan også bli en øks – gunstig hvis du befinner deg i bratt terreng både oppover og nedover.

Avslutningsvis retter vi fokus mot kombinasjonen fart og moro. Tiden har altså kommet til alpint. Anton Sport har et stort utvalg alpinutstyr, i tillegg til klær fra merkevarer som Kjus og J. Lindeberg. Så da er det bare å ta skibrillene på, og si «vi ses i bakken!».

Elen

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00