Gjør sykkelen klar for våren – ekspertenes tips

Vårklar sykkel slik gjør du det selv
Vårklar sykkel slik gjør du det selv
Fra venstre: Gekko Flow TRG Mix fra Anton sport 8 499,-// Cannondale Synapse Carbon D3 L, landeveissykkel fra Anton Sport 46 999,-
Vårklar sykkel slik gjør du det selv
BikeTec Double Head sykkelpumpe fra Intersport 409,- // Et multiverktøy som har det meste av det du trenger for å fikse på sykkelen er kjekt å ha. Du kan også ta det med på turen, i tilfellet uhellet er ute. Fra Fabric hos Anton Sport 399,-
Vårklar sykkel slik gjør du det selv
Dirt wash disc brake cleaner fra InterSport 89,-// Muc-Off fast action cleaner fra Anton Sport 169,- //Weldtite vaskebøtte med innhold du trenger for å rengjøre og smøre sykkelen din. Fra Intersport 499,- Foto: Produsenten
Vårklar sykkel slik gjør du det selv
Til EL-sykkel:Muc-Off e-bike wet weather ceramic lube fra Anton Sport 109,-
Vårklar sykkel slik gjør du det selv
Fra venstre: GIRO Savix landeveissko til dame fra Intersport 1299,- // Oakley flight jacket TDF fra Anton Sport 2499,- // Hestra bike Guard short fra Anton Sport 399,- // Sweet Protection Ripper Mips sykkelhjelm fra Intersport 999,-
Vårklar sykkel slik gjør du det selv
Fra venstre: Sykkelbukse til dame fra Craft fra Intersport 799,- // Giro stow sykkeljakke til dame fra Intersport 1199,- // Sykkelbukse til herre fra Castelli fra Anton sport 1799,- // Sweet protection Hunter Wind jacket til herre fra Anton Sport 1299,-

I år kan du få en knallfin og tidlig start på sykkelsesongen. Bare sørg for at både du og sykkelen er klare før første tur.

Vedlikehold

Her får du gode tips om både sykkel og utstyr til sesongens sykkelturer, fra folk som vet hva de snakker om.

Både sykkel og utstyr trenger vedlikehold, og hva passer vel bedre enn å gjøre det nå som vi står ovenfor en ny sykkelsesong?

Du kan selvsagt ta en del av vårpussen på sykkelen selv, men det er alltid lurt å sjekke med fagfolk dersom du ikke er helt trygg på alt.

– Full service med vask hos oss koster rundt 900 kroner, sier Trond Enger, hardvare-ansvarlig hos Anton Sport på Sandvika Storsenter.

Kristian Johansson, som er fungerende avdelingsleder hos Intersport på Sandvika Storsenter, sitt beste tips når du tar ut sykkelen fra vinterlagring, er å ta en sikkerhetssjekk.

– Det er alltid det første jeg gjør, og noe jeg anbefaler alle å gjøre, sier Kristian, som selv har vært aktiv syklist på høyt nivå.

Begge to har jobbet med sykkel i mange år, både som selgere, på sykkelverksted, som mekanikere og i serviceteam, og har god peiling på hvordan du bør ta vare på sykkelen din, enten du har en terrengsykkel, en racersykkel, en barnesykkel, juniorsykkel eller en el-sykkel.

GJØR SYKKELEN KLAR FOR VÅREN

Uansett hvilket nivå du sykler på, bør du passe godt på sykkelen din. Og det er stort sett det samme du må sjekke enten du er veldig aktiv, sykler i skog og mark eller til og fra jobb.

Dette bør du ifølge sykkelekspertene sjekke:

  • At styret og skruene sitter fast og ikke har noen skader
  • At girene fungerer slik de skal
  • At bremsene fungerer slik de skal
  • At sykkelen er trygg å sykle på
  • At dekkene har mønster igjen, og ikke er helt nedslitte
  • At skjermene sitter fast
  • At ringeklokke og lys fungerer
  • At låsen ikke har rustet fast gjennom vinteren
  • At det ikke er rust på drivverk og kjede
  • At hjulene er rette og fine
  • At det ikke er noen skader på verken ramme, hjul eller sykkel
  • At bremsebelegget er i orden

Her syndes det ifølge Trond ofte.

– Det er ofte helt utslitt før noen skifter, og det er synd fordi ting kan bli ødelagt. Kjøp nye bremseklosser før de er dårlige, sier han.

– Selv om bremsene fungerte i høst, er det ikke sikkert de gjør det når våren kommer. Mange sykler har hydrauliske bremseskiver og du kan få luft inn i bremsesystemet. Da fungerer ikke bremsene slik de skal, forklarer Kristian hos Intersport.

Det er en enkel sak for ham å fikse på sykkelverkstedet, men hvis du har riktig utstyr, kan du fikse det selv også.

– Sjekk at dekkene ikke er morkne eller har sprekker og at de har godt mønster. Fyll også luft i slangen, og pass på at det er anbefalt trykk. Dette finner du på siden av dekkene, forteller Trond hos Anton Sport.

Vårvasken

Vask av sykkelen bør du ifølge ekspertene være flittig med gjennom hele sesongen, ikke bare når du tar den frem igjen på våren.

– Alle sykler trenger å vaskes iblant. Jo oftere du vasker og smører, desto lenger holder den, sier Kristian.

Både Trond og Kristian er enige om at spesifikke produkter som er egnet til sykkelvask er det beste å bruke, selv om det også finnes alternativer.

– Hvis du ikke har noe annet, er det enkleste og billigste alternativet å bruke lunkent Zalo-vann og en gammel oppvaskbørste eller tannbørste, sier Kristian.

– Et vaskesett er supert til vårvasken, og for å smøre opp sykkelen. Det inneholder alt du trenger; såpespray, olje, avfetting, svamp, børster og bøtte, forteller han.

– Hvis du stikker innom butikken for å ta vårsjekken, er det greit at du har tatt vasken selv på forhånd. Det er billigere for deg, og det er hyggeligere for oss å ta imot sykkelen, sier Trond.

Uansett hva du bruker, her er vaske- og smøretipsene fra ekspertene:

  • Vask sykkelen skikkelig i alle kriker og kroker
  • Unngå høyt trykk med vannslange mot kranklagrene, styrelageret og navet på hjulene. Vannet trenger inn, og kan ødelegge sykkelen.
  • Smør opp alle bevegelige deler; sykkelkjedet (smør med kjedeolje og sjekk at det går fint rundt), styrelageret, kranklagere, bremsevaiere og gir-vaiere.

– Sistnevnte kan du gjøre selv, men det kan ofte være greit å overlate til verkstedet. En gir-vaier er for eksempel veldig ømfintlig, og det kan være litt knotete å få det til, forklarer Kristian.

– Det tar også litt tid å gjøre det selv, men hvis du synes det er vanskelig, så finner du videoer av alt fra enkle ting som å skifte slange, til mer avanserte ting hvis du søker på Anton Sport på YouTube. Vi har laget dem selv, så de er på norsk, forteller Trond.

Elektriske sykler

Det er stadig flere el-sykler ute på veiene, noe som er gledelig både med tanke på folks helse og miljø.

– Det legges mer og mer til rette for sykling, med flotte sykkelveier, og vi opplever at stadig flere bytter ut bilen med el-sykkel. Det er helt supert, og utvalget er større enn noensinne, forteller Trond.

De to ekspertene kommer med flere gode råd også for el-sykler, og her er vedlikehold enda viktigere enn på en vanlig sykkel.

– Vedlikeholdet er ekstra viktig, for det blir så mye dyrere hvis du slurver, sier Trond.

Bortsett fra det, er det mye av det samme du må gjøre med en el-sykkel før du tar den ut for sesongen.

– Vær spesielt oppmerksom på slitasjedeler, og da særlig bremseklossene. De slites ut mye raskere på en el-sykkel, og det er en fordel å bytte dem før det er for sent. Når du hører metall mot metall, da bør du ta med sykkelen på verksted. Så rådet er; skift bremseklosser i tide, sier Kristian, og legger til at det kan hende du må bytte bremseklosser to ganger i løpet av en sesong, dersom du sykler hver dag.

Bruker du el-sykkelen om vinteren, er det lurt å være ekstra påpasselig med renhold.

– Salt, grus og el-sykler er ikke akkurat bestevenner, sier han.

PS! Hvis du ikke var så flink med sykkelen før du satte den på vinterlagring, så gjør det når høsten kommer denne gangen.

– Rengjør drivverk og sykkelen skikkelig, og smør den før du setter den vekk. Da blir det bedre å ta den frem igjen når våren kommer neste gang, sier Kristian.

Gjør deg selv klar

Så nå er sykkelen klar, enten du har el-sykkel eller vanlig sykkel. Da er det på tide at du selv blir klar for å innta sykkelveiene.

Trenger du noe nytt? Er sykkelbuksene utslitt i baken eller henger ikke sykkelhanskene sammen overalt? Eller har du bare skikkelig lyst til å føle deg bra når du sykler, selv om du egentlig ikke trenger det? Her er det du trenger å vite.

Hjelm

Det absolutt viktigste når det gjelder utstyret, er hjelmen.

– Alle bør gå over hjelmen før sesongen. Selv om den ikke har synlige skader, bør den byttes ut hvis den er noen år gammel. Fuktighet kan sette seg i hjelmen og forringe kvaliteten. Spar penger på andre ting enn hjelm, råder Trond.

Kristian legger til at materialene svekkes, og hjelmen kan ha fått slag og dunk selv om den ikke har vært i noe direkte fall.

– Sjekk at den ikke har sprekker, og ikke kjøp brukt hjelm. Du vet ikke hva den har vært gjennom. Hjelmen er den eneste beskyttelsen du har når du sykler, så sørg for at den er i orden, sier han.

Generelt sies det at hjelmen bør byttes ut etter fem år. Er du veldig aktiv, bør du bytte etter tre år, mens hvis du sjelden sykler, kan du ha hjelmen i sju år.

– Barnehjelmer blir som regel ikke like mye brukt, men de brukes hardt og får ofte mange slag, så de bør byttes hvert fjerde eller femte år, sier Trond.

Sykkelbukse

Sykkelbuksene slites som alt annet, men klær som er lagd spesielt for syklister, slites ikke like fort som hvis du bare sykler i en vanlig tights. Det er greit å sjekke at sykkelbuksene er fine, jevne, uten sprekker og at de gjør den jobben de skal.

Sykkeljakke

En sykkeljakke kan være kjekt å ha. Den bør være godt synlig i trafikken, enten med refleks eller sterke farger, og den bør være lett, samt vindtett og vannavstøtende.

Hansker

Det er godt å ha noe på hendene, og sykkelhansker er behagelige å sykle med. De bør være tynne og vindtette.

Sko

Sykkelsko gir et mer effektivt tråkk. Det er lurt å lufte og skylle dem etter bruk.

– De fleste bruker sykkelskoene til de faller fra hverandre, men sjekk om du kanskje burde investere i et nytt par denne våren, sier Trond.

Briller

Briller er helt uunnværlige for syklister.

– De beskytter mot sol, vind, insekter, lys og generelt alt annet som kan være plagsomt for øynene. Det viktigste er at de sitter godt, at glassene ikke dugger og at de beskytter øynene. Og ja, det er stor forskjell på briller som er egnet til sykling og sport og vanlige solbriller, sier Kristian.

God tur!

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00