Slik lager du en fristende matpakke
For aktive skolebarn er det viktig å spise en god lunsj slik at de holder ut hele skoledagen. Her finner du tre gode oppskrifter.
For den som er matpakkeansvarlig i familien, er utfordringen å gjøre det lage varierende og energirike matpakker.
Noen barn spiser fort. Andre spiser sakte. Matfriminuttet kan være en utfordring for begge kategorier. Uansett er det smart å lage matpakker som tar hensyn til at man kan bli sulten utenom matfriminuttet og at tiden ikke alltid strekker for dem som har lært seg å nyte maten.
Heldigvis finnes det fine matbokser med egne rom for små grønnsaker og oppskåret frukt, slik at det er lett å hente en bit eller to hvis man plutselig blir sulten utenom matfriminuttet.
En annen utfordring er å gjøre matpakken fristende flere timer etter at den ble laget. Her er noen forslag til mat som ser god ut og som lett å spise. Og det beste av alt: Disse matpakkene kan gjerne lages kvelden før.
Matpakkemuffins (Oppskrift: Meny)
Ingredienser
- 2 egg egg
- 1,5 dl melk
- 1,5 dl hvetemel
- 1 dl grovt mel
- 0,5 dl havregryn
- 1 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- 2 stk gulrøtter
- 0,5 stk paprika
- 50 g ost
- 50 g kokt skinke
Slik gjør du
- Bland sammen egg, melk, mel, havregryn, bakepulver og salt i en bolle
- Vend inn revne gulrøtter, ternet paprika, revet ost ost og skinke i strimler
- Ha røren i muffinsformer
- Stek matpakkemuffinsene på 190 grader i ca 20 minutter til de er gjennomstekt
TIPS! Topp gjerne muffinsene med gresskarkjerner, chiafrø, solsikkekjerner eller andre frø før de settes i ovnen.
Polarbrød med omelett og nøtteblanding (Oppskrift: Meny)
Ingredienser
Omelett
- 2 stk polarbrød
- 3 stk egg
- 4 skiver ost
- 2 skiver skinke
- 1 stk tomat
Nøtteblanding
- mandler
- valnøtter
- hasselnøtter
- cashewnøtter
- rosiner
- tørket frukt
Slik gjør du
- Pisk eggene og stek en tynn omelett i medium varm panne.
- Legg over skivet ost, skinke og tomat og brett omeletten én gang så den blir formet som en halvmåne.
- Del polarbrødene så de blir som et pitabrød og fyll med omeletten.
- Bland nøttene sammen i ønsket mengde og oppbevar i en boks. Sunn snacks!
Grove havrevafler (Oppskrift: Extra/Linda Stuhaug)
Matpakke og brødskiver er en del av den norske folkesjelen, men av og til trenger vi alle litt variasjon i hverdagen. Da har matblogger Linda Stuhaug løsningen: En fristende vaffel som både er supersunn og genial i matpakka ettersom den holder seg fersk så lenge.
– Havrevaflene kan du fint lage dagen i forveien. Så lenge de oppbevares i en brødpose eller matboks vil de fortsatt smake nydelig til lunsj, lover Linda.
Ikke bare holder havrevaflene seg saftige og gode, de er sunne – altså ikke en utskeielse, slik man skulle tro.
– Vaflene er både grove, naturlig proteinrike og mektige. Ergo kan de nytes til alle måltider, også frokost.
Vaflene er enkle å lage
Havrevaflene lager du like enkelt som du lager vanlige vafler.
- Det er bare å røre sammen røren, smøre vaffeljernet om nødvendig, og steke. Her kan ingenting gå galt, bekrefter Linda, som blogger om mat under eget navn her.
Har du ikke havremel kan du enkelt male det selv. Bare putt havregryn i en mikser og la det stå til.
Dette trenger du
- 8 havrevafler
- 100 g havremel
- 50 g speltmel
- 150 g kesam
- 4 egg
- 1 ss smør, smeltet
- 2 ts bakepulver
- 1 ss flytende honning
- 1-1,5 dl melk
- en stor klype salt
Slik gjør du
- Miks sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri vaffelrøre.
- Stek vaflene i smurt vaffeljern til de er gylne.
- Server varme, lune eller kalde med det pålegget du ønsker! Vaflene kan fint oppbevares et par dager i en brødpose eller matboks