Spis for tarmen!

Helene Ragnhild

Visste du at det finnes billioner av bakterier i tarmen som har stor effekt på helsen din?

Helene Ragnhild har selv erfart at et kosthold som er godt for tarmen, kan gjøre positive endringer for helsen.

Hun har siden hun var liten vært opptatt av ernæring og da hun som veldig ung ble syk, ga det henne motivasjon til å dykke ned i hva mat kan gjøre for kropp og helse. Hun begynte å spise et råvarebasert kosthold og det ga fort resultater, og da hun begynte å studere ernæring og fikk øynene opp for tarmen, skjønte hun hvorfor. I dag er hun frisk og lever av å hjelpe andre med å få bedre helse ved hjelp mat som er godt for tarmen.

- Hvis jeg kan bruke min erfaring til å hjelpe andre, er det meningsfullt for meg. Dette er min lidenskap og jeg har vært interessert i ernæring siden jeg var ung.

Helene Ragnhild har selv erfart at et kosthold som er godt for tarmen, kan gjøre positive endringer for helsen.

Hva vil det si å spise for tarmen?

- Ned i tarmen fins det trillioner av bakterier og disse bakteriene er ikke bare blindpassasjerer, de har stor effekt på helsen vår. Sammensetningen av bakterier påvirkes av hva vi spiser og selv ett måltidkan ha effekt på tarmen. Din tarmflora er knyttet til mange andre deler av kroppen din, som immunforsvaret, inflammasjon (betennelse), energinivået ditt, søtsug, humøret ditt og hormonene dine. Jeg synes det er veldig givende og ha ett fokus, og jeg spiser det som er bra for tarmen, så påvirker det hele kroppen på en positiv måte.

Frosne bær er alltid lett tilgjengelig.

Hva har du alltid av matvarer på kjøkkenet?

- Jeg har alltid ingredienser til å lage suppe, rotgrønnsaker (søtpotet, løk). Da kan jeg lage suppe til middag med god kraft og kokosfløte.

-Og så har jeg alltid frosne bær, lett å hive i grøt, smoothie eller ha sammen med yoghurt. Egg har jeg alltid hjemme, de inneholder alle næringsstoffer unntatt vitamin C, og det får du i bærene. Med dette hjemme vet jeg at jeg alltid kan lage et sunt og godt måltid.

SMAK oppskrift Helene Ragnhild
Putt farger inn i alle måltidene du spiser
SMAK - mat, interiør og opplevelser
Knallgrønn smoothie
Blomkålsuppe Helene Ragnhild
Blomkålsuppe
Få et glødende kosthold med Helene Ragnhild

3 matvarer som tarmen elsker

 1. Blåbær – rike på polyfenoner som er en type antioksidant, både celler og tarmbakterier elsker det.
 2. Linser – rike på protein, jern, polyfenoner og fiber, holder deg mett lenge og er enkle å bruke i for eksempel taco, supper, gryter eller blending i pannekaker.
 3. Epler – veldig rike på et fiber som heter pektin. Dette er et fiber kroppen ikke klarer å fordøye, men tarmbakteriene klarer det. De omdanner pektin til kortkjedede fettsyrer som fungerer som mat for tarmcellene dine. Dette fungerer igjen som brensel for tarmcellene dine og bygger opp tarmbarrieren.

Les mer om Helene Ragnhild her!

Frisk og grønn smoothie

 • En stor håndfull spinat
 • 2 dl eplejuice
 • En bit på ca 2-3 cm med fersk ingefær
 • En hel skrelt sitron
 • To håndfuller frossen mango
 • 4 isbiter
 • En håndfull hvite bønner fra boks eller 2 ss hampfrø for protein

Kjør i blenderen og nyt denne friske herligheten!

Næringsrik blomkålsuppe

 • Et stort blomkålhode
 • En ss smør
 • 2 gule løk
 • 250 ml kraft
 • To gulrøtter
 • 2 dl fløte eller havrefløte
 • Salt og pepper

Gresskarkjerner, granateple og annen topping du ønsker.

 1. Del løk i terninger og stek blankt i en ss smør
 2. Del så opp blomkål og gulrøtter og ha oppi løken sammen med kraft. Tilsett en dl vann om du vil ha suppen litt tynnere. Ha over lokk og la grønnsakene koke/dampe. Kjør alt i en blender eller med stavmikser til en glatt suppe sammen med fløten og smak til med salt og pepper. Topp med frø, granateplekjerner og eventuelt pølsebiter eller bacon.

Helenes 5 topp råd

1. Legg fokus på det du skal spise mer av, da vil du automatisk spise mindre av det som er mindre gunstig, uten at du merker det.

2. Putt farger inn i alle måltidene du spiser, det er her du finner fiber, antioksidanter og masse vitaminer og mineraler kroppen blir glad for. Du trenger ikke alle produktene som markedsføres som sunne, rene råvarer er det beste og enkleste.

3. Gi næring til de små bakteriene i tarmen din som står på for at du skal føle deg bra! Når bakteriene får fiber danner de kortkjedede fettsyrer som er svært gunstige for kroppen din.

4. Lag deg en daglig praktis for å håndtere stress i hverdagen. Bruk en meditasjonsapp, gå turer i skogen, gjør dype pust mens du vasker hender, alt hjelper kroppen å komme over i hvilemodus som er viktig for restitusjon.

5. Ikke vent på at noen andre skal komme og endre situasjonen din - dette er ditt liv - vil du ha noe annet, må du gjøre noe annet også :)