Matbloggernes favorittoppskrifter denne høsten

Nærbilde av skåler med gresskarsuppe pyntet med basilikum
GRESSKARSUPPE: Lag smakfulle supper med høstens ingredienser. Foto: Matpaabordet.noFoto: Matpaabordet.no
Nærbilde av ovsbakte poteter kuttet i skiver
POTETER: En enkel ingrediens du kan lage mye spennende ut av. Foto: Matpaabordet.no

Om høsten er det ekstra hyggelig å samles rundt bordet med smakfulle og varmende retter. Her er inspirasjon til deilige middager og desserter i høstsesongen.

Fra grillmat i parken eller en lett salat på stranden i sommersesongen, er det tid for mat med et ekstra kick når høsten ankommer.

Da vil vi ha smaker og retter med mer dybde, og mat som metter litt lenger gjennom kvelden – gjerne kombinert med knitrende flammer fra peisen og levende lys.

Så, hva kan du lage? Vi har snakket med noen av de dyktige matbloggerne her i landet, som deler sine tips til matlaging i høstsesongen, i tillegg til favorittoppskrifter, ingredienser, råvarer, krydder og urter. Nå vil du garantert finne ny inspirasjon på kjøkkenet.

Mat på bordet – tips fra Ina-Janine Johnsen

– Når sesongen går fra sommer til høst, byttes lette matretter som salat, grillmat og iskrem ut med lune gryter og supper som metter litt mer, som ligger godt i magen og som varmer deg litt når kveldene blir kjøligere, sier Ina-Janine Johnsen, skribenten bak matbloggen Mat på bordet.

Ingredienser som er i sesong gjennom våren og sommeren, slik som rabarbra og asparges, erstattes av rotgrønnsaker som gulrøtter og kål, i tillegg til bjørnebær, epler, pærer og plommer. En av Ina-Janine sine store favorittingredienser gjennom høsten er poteter.

– Jeg er veldig glad i poteter og merker at jeg også får god respons på potet-oppskriftene mine. Poteter er ikke så spennende i seg selv, men det er en ingrediens som danner et godt grunnlag for å lage noe spennende, sier hun.

– Mais er i sesong nå, og jeg vil anbefale å finne en åker der du kan plukke helt ferske maiskolber selv og koke eller grille dem – kjempegodt. Blomkål er også en favoritt med mange muligheter. Lag blomkålris, pizzabunn av blomkål eller panerte blomkålbuketter til tacoen.

Er det noen krydder eller urter du vil anbefale til matlagingen nå?

– Jeg har lenge vært fan av røkt paprika, som nå er blitt tilgjengelig i omtrent alle butikker. Jeg har også nylig oppdaget og blitt glad i Aleppo chilipepper. Dette er en tørket og malt, relativt mild chili fra Midtøsten som gir en deilig dybde til diverse retter. Jeg tester den ut i det meste nå – supper, gryteretter, ja til og med bolognesen får en dæsj med Aleppo pepper for øyeblikket, sier Johnsen.

3 favorittoppskrifter fra Ina-Janine Johnsen

Gresskarsuppe med hvitløk og kokosmelk

– Med alle de gode grønnsakene høsten har å by på er det enkelt å lage deilige supper, forteller Johnsen.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Ovnsbakte poteter med timian

– Poteter er en lidenskap, og gjennom høsten skal de spises varmt.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Eltefri foccacia med kanel og epler

– En ny variant av eplekake. Dette er en søt foccacia med kanelfyll og epler. Skikkelig godt og enkelt å lage.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Nærbilde av foccacia
FOCCACIA: Godt med aioli, men kan fungerer like godt som en smakfull dessert. Foto: Matpaabordet.no