Matbloggernes favorittoppskrifter denne høsten

Nærbilde av skåler med gresskarsuppe pyntet med basilikum
GRESSKARSUPPE: Lag smakfulle supper med høstens ingredienser. Foto: Matpaabordet.noFoto: Matpaabordet.no
Nærbilde av ovsbakte poteter kuttet i skiver
POTETER: En enkel ingrediens du kan lage mye spennende ut av. Foto: Matpaabordet.no

Om høsten er det ekstra hyggelig å samles rundt bordet med smakfulle og varmende retter. Her er inspirasjon til deilige middager og desserter i høstsesongen.

Fra grillmat i parken eller en lett salat på stranden i sommersesongen, er det tid for mat med et ekstra kick når høsten ankommer.

Da vil vi ha smaker og retter med mer dybde, og mat som metter litt lenger gjennom kvelden – gjerne kombinert med knitrende flammer fra peisen og levende lys.

Så, hva kan du lage? Vi har snakket med noen av de dyktige matbloggerne her i landet, som deler sine tips til matlaging i høstsesongen, i tillegg til favorittoppskrifter, ingredienser, råvarer, krydder og urter. Nå vil du garantert finne ny inspirasjon på kjøkkenet.

Mat på bordet – tips fra Ina-Janine Johnsen

– Når sesongen går fra sommer til høst, byttes lette matretter som salat, grillmat og iskrem ut med lune gryter og supper som metter litt mer, som ligger godt i magen og som varmer deg litt når kveldene blir kjøligere, sier Ina-Janine Johnsen, skribenten bak matbloggen Mat på bordet.

Ingredienser som er i sesong gjennom våren og sommeren, slik som rabarbra og asparges, erstattes av rotgrønnsaker som gulrøtter og kål, i tillegg til bjørnebær, epler, pærer og plommer. En av Ina-Janine sine store favorittingredienser gjennom høsten er poteter.

– Jeg er veldig glad i poteter og merker at jeg også får god respons på potet-oppskriftene mine. Poteter er ikke så spennende i seg selv, men det er en ingrediens som danner et godt grunnlag for å lage noe spennende, sier hun.

– Mais er i sesong nå, og jeg vil anbefale å finne en åker der du kan plukke helt ferske maiskolber selv og koke eller grille dem – kjempegodt. Blomkål er også en favoritt med mange muligheter. Lag blomkålris, pizzabunn av blomkål eller panerte blomkålbuketter til tacoen.

Er det noen krydder eller urter du vil anbefale til matlagingen nå?

– Jeg har lenge vært fan av røkt paprika, som nå er blitt tilgjengelig i omtrent alle butikker. Jeg har også nylig oppdaget og blitt glad i Aleppo chilipepper. Dette er en tørket og malt, relativt mild chili fra Midtøsten som gir en deilig dybde til diverse retter. Jeg tester den ut i det meste nå – supper, gryteretter, ja til og med bolognesen får en dæsj med Aleppo pepper for øyeblikket, sier Johnsen.

3 favorittoppskrifter fra Ina-Janine Johnsen

Gresskarsuppe med hvitløk og kokosmelk

– Med alle de gode grønnsakene høsten har å by på er det enkelt å lage deilige supper, forteller Johnsen.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Ovnsbakte poteter med timian

– Poteter er en lidenskap, og gjennom høsten skal de spises varmt.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Eltefri foccacia med kanel og epler

– En ny variant av eplekake. Dette er en søt foccacia med kanelfyll og epler. Skikkelig godt og enkelt å lage.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Nærbilde av foccacia
FOCCACIA: Godt med aioli, men kan fungerer like godt som en smakfull dessert. Foto: Matpaabordet.no
Nærbilde av kylling- og soppsuppe
KYLLINGSUPPE: Bruk kantareller eller annen type sopp som er tilgjengelig i butikken. Foto: frutimian.no
Næbilde av blåbærmuffins på rist
BLÅBÆRMUFFINS: En ny opplevelse med smuldretopping. Foto: frutimian.no

Fru Timian – tips fra Marit Røttingsnes Westlie

– Nå som høsten er her lager jeg retter med mer av de norske råvarene. Nå er det mange norske råvarer som er i sesong, og som smaker helt fantastisk. Slik som poteter, tomater, rotgrønnsaker, kantareller og lammekjøtt, sier Marit Røttingsnes Westlie, skribenten bak bloggen Fru Timian.

– Det er ikke nå jeg kjøper franske poteter. Og ikke bare fordi jeg ønsker å støtte opp om norske bønder, men fordi det er de norske råvarene som er best akkurat nå.

Lammekjøtt er for mange forbundet med fårikål eller pinnekjøtt, men matbloggeren minner om at det finnes mange flere og spennende retter du kan lage når norsk lammekjøtt er i sesong.

– Blant annet kan du finne inspirasjon fra det Nordafrikanske kjøkkenet, som bruker mye lammekjøtt i gryter. Da er det gjerne tomatiserte sauser med spennende krydder og for eksempel oliven. Gryten kan du servere med couscous, sier hun.

Krydder og urter forholder seg stort sett likt gjennom året for matentusiasten, men hun vil råde alle til å gå til innkjøp av et flaksalt av god kvalitet, som vil gjøre stor forskjell for alt av matlaging.

– Det gir en mye bedre smak, og gir nærmest små eksplosjoner i munnen som setter smak når du spiser. Bruk derfor godt flaksalt når du skal salte maten på slutten. Ellers bruker jeg mye oregano, timian og chili i forskjellige variasjoner gjennom hele året.

Nå som soppsesongen er i gang, har hun et godt råd for å få mest mulig ut av råvaren.

– Stek soppen på skikkelig høy varme, slik at de ikke blir liggende å koke i stekepannen. Bruk sopp som er så tørr som mulig, sørg for at det freser og at de blir gyllenbrune. Det samme gjelder hvis du skal bruke dem i en gryte. Brun dem i stekepannen før du tilsetter dem i gryten. Da smaker de bedre og ser mye bedre ut, sier Westlie.

Fru Timian – tips fra Marit Røttingsnes Westlie

– Nå som høsten er her lager jeg retter med mer av de norske råvarene. Nå er det mange norske råvarer som er i sesong, og som smaker helt fantastisk. Slik som poteter, tomater, rotgrønnsaker, kantareller og lammekjøtt, sier Marit Røttingsnes Westlie, skribenten bak bloggen Fru Timian.

– Det er ikke nå jeg kjøper franske poteter. Og ikke bare fordi jeg ønsker å støtte opp om norske bønder, men fordi det er de norske råvarene som er best akkurat nå.

Lammekjøtt er for mange forbundet med fårikål eller pinnekjøtt, men matbloggeren minner om at det finnes mange flere og spennende retter du kan lage når norsk lammekjøtt er i sesong.

– Blant annet kan du finne inspirasjon fra det Nordafrikanske kjøkkenet, som bruker mye lammekjøtt i gryter. Da er det gjerne tomatiserte sauser med spennende krydder og for eksempel oliven. Gryten kan du servere med couscous, sier hun.

Krydder og urter forholder seg stort sett likt gjennom året for matentusiasten, men hun vil råde alle til å gå til innkjøp av et flaksalt av god kvalitet, som vil gjøre stor forskjell for alt av matlaging.

– Det gir en mye bedre smak, og gir nærmest små eksplosjoner i munnen som setter smak når du spiser. Bruk derfor godt flaksalt når du skal salte maten på slutten. Ellers bruker jeg mye oregano, timian og chili i forskjellige variasjoner gjennom hele året.

Nå som soppsesongen er i gang, har hun et godt råd for å få mest mulig ut av råvaren.

– Stek soppen på skikkelig høy varme, slik at de ikke blir liggende å koke i stekepannen. Bruk sopp som er så tørr som mulig, sørg for at det freser og at de blir gyllenbrune. Det samme gjelder hvis du skal bruke dem i en gryte. Brun dem i stekepannen før du tilsetter dem i gryten. Da smaker de bedre og ser mye bedre ut, sier Westlie.

Nærbilde av potetsuppe pyntet med kantarell
POTETSUPPE: Poteter kan brukes til det meste og lar seg enkelt smaksette. Foto: frutimian.no
Nærbilde av potetsuppe pyntet med kantarell
POTETSUPPE: Poteter kan brukes til det meste og lar seg enkelt smaksette. Foto: frutimian.no
Nærbilde av lammegryte
LAMMEGRYTE: Smakfullt og varmende på kjøligere kvelder. Foto: lindastuhaug.no
Bakte plommer i form
BAKTE PLOMMER: Kjempegodt og et sunt alternativ til dessert. Foto: lindastuhaug.no

Sunn matglede – tips fra Linda Marie Stuhaug

– Jeg er en veldig sesongbasert person, så hvilken type mat jeg lager og har lyst på varierer ut i fra vær, sesong og årstid. Når høsten kommer blir det mer fokus på supper, gryter og varme retter med frukt og grønnsaker som er i sesong, sier Linda Marie Stuhaug, skribenten bak bloggen Sunn matglede.

Favorittingrediensene til matbloggeren gjennom høsten er epler, plommer, ulike typer beter, blomkål og poteter.

– Det er ingredienser som smaker fantastisk og som er anvendelige i mange ulike oppskrifter. Ikke minst er det ingredienser som gjør det enkelt å være kreativ når du lager mat, forteller hun.

Hva er dine beste tips for å lage smakfulle retter gjennom høsten?

– Vær kreativ og tenk utenfor boksen. Ikke bare gå for de klassiske og sikre oppskriftene, men vær åpen og prøv noe nytt og spennende, med ingredienser og råvarer som er i sesong. Det er mye godt du kan lage, og det er så viktig å utnytte ingrediensene og råvarene som er i sesong. Søk inspirasjon og la deg friste av både kjente og ukjente oppskrifter.

3 favorittoppskrifter fra Linda Marie Stuhaug

Lammegryte

– Server med norske poteter og brokkoli, eventuelt andre norske grønnsaker. Nydelig søndagsmiddag, forteller Stuhaug.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Bakte plommer – sunn og god høstdessert

– Her kan du supplere med epler. Perfekt dessert til både hverdag og helg.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Blomkålform

– Hverdagsmiddag som er sunn, rask og enkel. Super å lage med sesongens blomkål, og servere med sesongens poteter.

Hele oppskriften finner du på bloggen her.

Blomkålform
BLOMKÅL: En av høstens grønnsaker som er i sesong. Foto: lindastuhaug.no