Alt du trenger til jaktsesongen

Nærbilde av jakthund i åker
JAKT: Jaktsesongen er i gang. Her får du tips til steder du kan jakte i nærområdet. Foto: Josiah Ness/Unsplash.com
Nærbilde av to jakthunder og jeger
JAKTSESONG: I Norge starter sesongen for jakt i begynnelsen av september. Foto: Rhett Noonan/Unsplash.com

Her får du tips til gode jaktområder rundt Sandvika, hva du trenger av jaktkort og prøver, samt oversikt over det du trenger av utstyr.

Norge har rike tradisjoner knyttet til jakt, og høysesongen starter i september.

Blant vakker, norsk natur og i den friske høstluften, byr jaktsesongen for mange på unike opplevelser, spenning og adrenalin, i tillegg til nye matopplevelser.

Enten du er nybegynner eller viderekommen, skal jakte småvilt eller storvilt, finnes det mange muligheter for jakt i nærområdet rundt Sandvika. Her får du tips til hvor du kan dra på jakt, hva du trenger av jaktkort og prøver, samt tips til hva du trenger av utstyr.

Jaktområder ved Sandvika og Oslo

– Det finnes fine områder for jakt i nærheten av Sandvika og Oslo. Midt mellom Drammen og Oslo finner du blant annet Finnemarka, et stort og flott skogsområde som Statskog disponerer store deler av, sier Torbjørn Kvien Madsen, markedsansvarlig hos Inatur.no.

Ellers kan du også få jaktkort for Oslomarka, nærmere bestemt i Østmarka, ved Enebakk jeger- og fiskeforening, og hos Østre Sande jeger- og fiskeforening i Holmestrand.

– I alle disse områdene er det i ulike sesonger muligheter for både småviltjakt og storviltjakt, forteller Madsen.

Jakttider i Norge

  • Elgjakt: Mellom 25. september og 23. desember.
  • Rypejakt: Mellom 10. september og ut februar.
  • Hjortejakt: Fra 1. september til 23. desember.
  • Villrein: Fra 20. august til 30. september.
  • Hare: 10. september og ut februar.

Men hva trenger du av eventuelle jaktkort, tillatelser og prøver?

– For lovlig jakt i Norge trenger du en godkjent jegerprøve og at du årlig betaler jegeravgiften. Deretter må du ha jaktkort fra grunneier eller den som forvalter området du skal jakte i. Ønsker du å drive med storviltjakt må du også fullføre en skyteprøve hvert år.

Nærbilde av to menn som jakter
VILLREIN: Lyst på en utfordring? Å jakte villrein er en av de mest krevende og spennende formene for jakt i Norge. Foto: Rhett Noonan/Unsplash.com.

Nybegynner eller erfaren jeger

Har du ikke vært på jakt før, men har lyst til å prøve? Madsen kan fortelle at du som nybegynner kan starte med hvilken som helst type jakt – velg det som du syns virker mest gøy og spennende.

– Finn gjerne en jeger som har litt erfaring som kan være med deg de første gangene, eller forhør deg med grunneier eller en lokal jeger- og fiskeforening. De har ofte mange gode tips og råd ut i fra hvilken type jakt du ønsker å prøve deg på, sier han.

Er du mer erfaren og ønsker en ny utfordring, vil han anbefale deg å teste ut villreinjakt.

– Villreinjakt er blant de mest krevende og spennende formene for jakt vi har i Norge, så for den erfarende jegeren vil jeg anbefale en tur på Hardangervidda på jakt etter villrein.

Dette trenger du av utstyr

Det viktigste når du skal på jakt er ifølge eksperten at du har klær som holder deg varm, og at du har tørre klær til skift på regnfulle dager.

– Her finnes det et hav av utstyr å velge mellom, og det er som regel slik at du må litt opp i pris dersom du ønsker god kvalitet og slitesterkt utstyr, forklarer Madsen.

– I tillegg må du ha en god og varm sovepose. Det å miste nattesøvn når du er ute i mange dager er slitsomt og ødelegger for opplevelsen.

For best mulig opplevelse på jakttur, anbefaler Madsen at du trener nok på skyting gjennom året slik at du er komfortabel med våpenet du bruker.

Bekledning til jakt – dette skal du se etter

På Sandvika Storsenter finner du alt du trenger til jaktsesongen – både klær, utstyr, våpen og ammunisjon, og et av de beste utvalgene finner du på XXL Sport og Villmark.

– Vi har det beste av bekledning til jaktsesongen enten du skal på jakt i fint vær og milde temperaturer eller om du skal på jakt i vintersesongen, sier Johan Jerv Gren, våpenansvarlig ved XXL på Sandvika Storsenter.

– Vi har et spesielt godt utvalg av hybridklær, som kommer godt med når du skal på jakt i hardt vær, for eksempel på Vestlandet eller Hardangervidda, der du ikke vil ha med ekstra regntøy, men ha klær som fungerer til alt. Her har vi både rimelige modeller, til de mest eksklusive produktene fra merkevarer som Bergans, Norrøna, Swedteam og Härkila.

Gren, som har jobbet i XXL i 11 år, har selv jaktet i mange år og tidligere drevet en jaktbutikk i Sverige. Han har derfor bred erfaring og mye kunnskap om temaet.

– Härkila er et nytt merke vi har fått inn, som jeg har ønsket å få inn lenge. Det er et kjent merke som har eksistert i mange år, og som er utviklet av jegere, for jegere. De lager fantastiske klær med god holdbarhet, forteller han.

Collage som viser jaktprodukter
JAKT: Mammut sovepose fra Anton Sport, kr 2199,- / Hansker fra Lars Monsen, kr 299,- / Pro Hunter bukse fra XXL, kr 5499,- / Pro Hunter jakke fra XXL, kr 5699,- / Helinox sammenleggbar stol fra Piteraq, kr 1999,- / Ullsokker fra XXL, kr 79,- / Lettvektsbrenner som veier kun 220 gram fra Piteraq, kr 2999,- / Scarpa tursko fra Intersport, kr 3299,- / Fauna stolsekk fra XXL, kr 1599,- / Treboks med 4 snaps fra Øyo/XXL, kr 349,- / Hørselvern fra XXL, kr 2299,- / Jaktdekken fra XXL, kr 699,- / Rypenett fra XXL; kr 395,- / Turmat fra XXL, kr 89,-
børsemaker
børsemaker
børsemaker
REPERASJON: XXL Sport og Villmark på Sandvika Storsenter har Norges største bøssemakerversted. Her blir det levert våpen fra Arendal til Kirkenes. Foto: Henrik Lindal
børsemaker
VÅPEN: Her finner du også alle typer våpen, enten du skal på småviltjakt, hjortejakt, elgjakt, eller du skal jakte bøffel i Afrika. Foto: Henrik Lindal
hyllestativ på vegg med utvalg av jaktklær
KLÆR OG UTSTYR: På jakt er det viktig at du er godt kledd, og XXL Sport og Villmark på Sandvika Storsenter fører de beste merkene på markedet. Foto: Henrik Lindal
gutt spiller på skytesimulator
SKYTESIMULATOR: XXL Sport og Villmark på Sandvika Storsenter er en av de få butikkene i Norge som har skytesimulator der du kan teste evnene dine. Foto: Henrik Lindal

Våpen og ammunisjon til jakt

På XXL Sport og Villmark finner du også det du trenger av våpen og ammunisjon.

– Vi har våpen for alle typer jakt – fra hagle for småviltjakt, rifler for elgjakt og hjortejakt, til våpen for jakt av bøffel i Afrika. Kort sagt alle varianter du trenger, men vi har også kunnskapen du trenger, sier Gren.

– Mange av kundene våre trenger først og fremst gode råd, og vi får mange spørsmål om hvilken type våpen og ammunisjon de skal velge. Dette må du vite før du sender inn søknad til politiet om våpentillatelse.

For å kunne kjøpe et våpen i butikk må du ha gjennomført og fått godkjent jegerprøven og ha godkjent våpentillatelse fra politiet. En prosess som de ofte er involvert i ved XXL på Sandvika Storsenter.

– Mange velger å komme til oss for gode råd først, og deretter sender søknad til politiet. Dette er fordi du må opplyse i søknaden om akkurat hvilket våpen du ber om tillatelse for – for eksempel en rifle med 6 mm kaliber. Da gir vi veiledning først, holder av våpenet og så kan du komme tilbake og hente det når du har fått tillatelsen, sier han.

Han forklarer at du i tillegg til å finne et våpen som passer jakttypen, må finne et våpen du kan skyte med på en god måte, og som ikke er for tungt eller for stort.

– Ikke minst handler det om skytetrening. Alle som har et våpen må trene. Det finnes mange skytebaner i nærområdet, og det er en flott anledning for å treffe og bli kjent med andre jegere, avslutter eksperten.