Skikk og bruk på 17. mai
På Norges nasjonaldag er det flere retningslinjer vi tradisjon tro bør følge. Sjekk om du kan normene for skikk og bruk på 17. mai.
Visste du for eksempel at du skal bære sløyfen på en bestemt side? Ei er det heller helt fritt frem når det kommer til dagens skovalg og antrekk. Se hvilke "17. mai-regler" som gjelder!
Flaggreglene
17. mai er Norges nasjonaldag. Hvert år feirer vi at vi fikk vår egen grunnlov som ble undertegnet på Eidsvoll den 17. mai 1814. Grunnlovsdagen er en offisiell flaggdag. Det betyr at hvis du har flaggfeste på terrassen eller flaggstang i hagen, må denne tas i bruk.
- Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang, og fires med solnedgang, men fra 1. mars til 31. oktober gjelder andre regler. Da skal flagget heises klokken 08:00 og det skal fires senest klokken 21:00.
- Når det gjelder håndholdte flagg, trenger du ikke følge med på klokken. Men det er viktig å vite at flagget vårt skal behandles med respekt og aldri berøre bakken. Dette er en relativt lett regel å overholde, med mindre man er et lite barn som går i et langt barnetog og som gjerne blir litt sliten i «vifte-armen».
Visste du at det er et krav at flagget skal være rent, ikke synlig slitt og i riktige farger og proporsjoner? Dersom flaggets sterke farger har falmet, bør du bytte det ut. Har du fått flekker på, bør du vaske og stryke flagget slik at det er klart til bruk.
Antrekk
På nasjonaldagen skal du kle deg formelt. Dersom du ikke skal ha på deg bunad, bør du velge et pent festantrekk, men unngå altfor korte kjoler, som nevnt er det mye respekt knyttet til denne dagen.
Sløyfe
Vet du egentlig hvilken side du skal feste sløyfa på? Ja, for det er nemlig ikke helt vilkårlig. Regelen er at man skal plassere sløyfen på venstre side. Har du på dress, skal sløyfen plasseres rett over lommen på hjertesiden.
En annen ting som er verdt å merke seg – og som mange tilsynelatende ikke vet – er at bunad og 17. mai-sløyfe ikke skal brukes sammen. Du skal altså kun ha på sløyfe dersom du ikke har på deg bunad.
Folkeskikk
Selv om vi nordmenn har en mer reservert tilnærming til fremmede vi møter på gata, er denne dagen et stort unntak. På nasjonaldagen er det helt vanlig å hilse både kjente og ukjente med et smilende «Gratulerer med dagen!»
Visste du at…
- 17.mai er en høytidsdag og ikke en helligdag i Norge.
- Selv om Norges Grunnlov ble datert og undertegnet på Eidsvoll i 1814, ble ikke dagen offisielt innstiftet som Norges nasjonaldag før i 1836.
- Det er obligatorisk å spise minst 3 is og 5 pølser i løpet av dagen. Nei da, det er ingen offisiell regel, men både is og pølser følger høytidsdagen med.