Slik unngår du bomkjøp på salg!

En sober fargepalett i grå med en strikkegenser i god kvalitet og stilige dressbukser. Fra Swah | Neste års vintersko? Fra Shoe Gallery.
Et par nye sneakers gjør mye for stilen | Et statement-antrekk fra Ganni, croppet jakke til miniskjørt. Kan brukes sammen eller hver for seg. Flere bruksområder er gull verdt!
salg
Nydelig servise fra Home & Cottage | Dunjakker er en stayer i klesskapet, og et must når vi bor i Norge. Fra littSNOB.
Kåper kommer ofte med en stiv prislapp, og å finne en juvel på salg er helt supert. Ullkåpe fra The Vibe | Et vakkert armbånd fra The Vibe.
En svartspettet kåpe fra Zara er en fin overgangsjakke fra vinter til vår, og et par iøynefallende boots liker vi alltid. Gjør bare en nøye vurdering på om hælen er en du er komfortabel med | Kabelstrikk er en klassiker, og denne til herre fant vi hos Volt.
salg
Dressjakker og jakker i god ullkvalitet fra Follestad blir raskt favoritter i klesskapet | Salg for store og små. Yttertøy, ull og sko til barna er essensielt, og veldig fornuftig å finne på salg. Fra Zara.

Det er fullt mulig å oppgradere garderoben og gjøre gode og varige investeringer på salg.

Salg

Det er så lett å bli revet med av salg. Så går det en måned, og du titter inn i skapet og lurer på følgende: «hva tenkte jeg på?».

Før du begir deg ut på en salgsrunde, er det klokt å gå en runde med seg selv. Hva trenger jeg, hva ønsker jeg meg, hva vil jeg unngå? Selv pleier jeg å skrive opp hva jeg ønsker meg i løpet av året. Noen klær eller gjenstander har jeg glemt en måned etter, noe står igjen som det jeg virkelig vil ha og ønsker meg.

Gjør deg kjent med garderoben din først, og stilen din. Gå gjennom klesskapet, og gjør en liten analyse. Hva har aldri blitt brukt? Hva hentes fram igjen og igjen? Er jeg fan av bukser eller kanskje tunikaer og skjørt? Hva har jeg – og hva trenger jeg dermed ikke kjøpe på salg? En liten spørsmålsrunde til seg selv er fornuftig og fint!

Klassikerne

Klassikere er det av en grunn. Det er plaggene og tilbehøret som aldri går av moten. Plagg som strikkegenseren, pologenseren, blazeren, skjorten, dressbuksen og jeans er eksempler på disse. Men, dersom du aldri går i skjorte er det ikke det du trenger å kjøpe selv om prisen er knallgod.

Spør deg selv:

  • Er det et plagg jeg liker generelt?
  • Er det et plagg jeg er komfortabel i?
  • Er det et plagg jeg bruker – igjen og igjen?
  • Hvilke farger liker jeg godt?

Jeg er av den oppfatning at man godt kan ha en mengde av en viss type plagg i klesskapet, dersom det er blant favorittplaggene dine, og brukes jevnlig. Eksempelvis har jeg mange blazere i garderoben. Gjennom årene har jeg funnet ut at det er et plagg jeg føler meg vel i, som gir stilen min og antrekket det uttrykket jeg er ute etter og passer til ulike anledninger. Gå gjennom garderoben og finn favorittene dine. Vi har alle en slags «uniform» vi tyr til i hverdagen, og disse er derfor vel verdt å investere i, være seg hettegenser og joggebukse eller bluse og blyantskjørt.

Kvalitet

På generell basis bør alle bli flinkere til å sjekke merkelappen når vi handler. Hva slags materiale er egentlig den strikkegenseren du liker så godt? Se etter gode materialer, som økologisk bomull, ull, tencel og lin. Er du usikker på om materialet er syntetisk eller ei er løsningen et kjapt google-søk unna. Dette har blitt en pekepinn for meg når jeg handler, og jeg lar ting gå når det ikke består av materialene jeg liker.

Ull er derfor en sikker vinner på salg, og her er det flust av varianter å få tak i. Ullundertøy til sporty aktiviteter, behagelige merinogensere til jobb eller nydelige kasjmirbukser til sofakos. Ull til barn er et fornuftig kjøp året rundt, siden ull puster, isolerer og varmer. Ull har også temperaturregulerende egenskaper. Se etter alt fra tykkere ullfleece til tynnere og myk merinoull. Gode strikkegensere og cardigans er vår beste venn vinterstid, men fungerer også til norske sommerkvelder.

Yttertøy

Noe av det beste man kan kjøpe på tilbud, ferdig snakket! Det gjelder for voksne og barn. Dunkåper, kåper, trench-frakker og jakker i god kvalitet er sjelden noe en angrer på. Til barna er en heldress, ulldress, vindtett jakke eller lignende selvfølgelig gode kjøp.

En flott kåpe kan hentes fram sesong etter sesong, og om du foretrekker en enkel stil er en kåpe en stilig måte å piffe opp uttrykket på.

Tilbehør

Sko, smykker og vesker er med på å skape en personlig stil. Spesielle øredobber kan løfte et enkelt antrekk, og en fiffig veske kan sette prikken over i’en på festantrekket. Boots og støvler er gull å lete etter, det samme er sneakers og pensko.

Trender

Trender kommer og går, og vi rådes ofte til å unngå trendplagg på salg. Her igjen kan en kjapp spørsmålsrunde gjøre deg bedre stilt til å ta et bra valg.

  • Passer plagget til stilen min?
  • Blir det et uunnværlig plagg i garderoben min?
  • Hva liker jeg med dette trendplagget og hvordan vil jeg style det?

Det er lett å bli fascinert av trender, og noen ganger kan trender tilføre stilen din noe ekstra. Dessuten har mange en trendbasert stil. Likevel bør man ha et ønske og mål om at alle plagg man tar med seg hjem skal brukes mer enn 2-3 ganger.

Interiør

Ikke glem at man kan gjøre skikkelige kupp på interiørfronten. Alt fra duftlys, servise, bestikk og nydelige glass til større varer som speil og sofaer. Neste års julepynt kan du få til en bedre pris, for eksempel, og det samme gjelder ny kunst til en ensom vegg i eget hjem.

Statement

Jeg har fokusert på kvalitet og favoritter i saken, og det består gjerne av basisplagg, som t-skjorte, skjorte osv. Finner du den sorte blazeren, hvite skjorten, perfekte blå jeansen eller gode dressbuksen på salg har du gode muligheter til å gjøre et bra kjøp. Men la oss ikke glemme statement-plagget. Et iøynefallende og gøyalt plagg. Og mote er moro!

Finner du et statement-plagg du faller pladask for er det helt innafor å ta det med hjem. Det blir kanskje ikke plagget du bruker tre ganger i uken, men det kan bli et kjært medlem av garderoben. Konklusjonen min er derfor – gjennomgang og analyse er fordelaktig, for både klesskap og lommebok, men det er lov å tenke litt utenfor boksen, også.

Av
Elen Kristvik
Foto
Henrik Lindal