Meny
 
hane

Svar på spørsmål om påsken du ikke visste du lurte på

De fleste vet hvorfor vi feirer påske, men hvorfor har vi påskeegg og påskehare? Er det en grunn til at påskefargen er gul, og hvorfor i all verden spiser vi påskelam? Her kommer svarene.

Hvorfor har vi påskeegg?

I førkristen tid feiret man naturligvis ikke påske i Norge, men det var en stor fest rundt vårjevndøgn, som var omtrent på samme tid som vår påske. Da ble det feiret at naturen våknet til liv igjen etter en lang vinter. Hønene, som ikke hadde lagt noe særlig med egg i løpet av vinteren, begynte å verpe igjen og det ble kyllinger. Egget ble sett på som selve symbolet for livskraft og nytt liv og derfor pynter vi påskeegg og spiser masse egg i påsken.

LES OGSÅ: Hvordan male påskeegg 

Hvorfor har vi påskeharen?

Tradisjonen med påskeharen kommer opprinnelig fra Tyskland, og er et symbol på fruktbarhet. Tyskerne tok med seg påskeharen til USA, og der ble den veldig populær. I Norge er ikke påskeharen så vanlig, men den er blitt mer og mer kjent de siste årene. Nå dukker den ofte opp på påske dekorasjoner og godterier med haremotiv.

 

Hvorfor er GULT blitt fargen for påske?

Det finnes ingen helt sikre kilder på hvorfor gult er blitt påskefargen. Noen mener at egg er grunnen, andre tror det har med solen å gjøre. På vår del av kloden markerer påsken overgangen til en årstid da nytt liv vender tilbake i naturen. Solen stiger på himmelen, varmer, styrker og er et symbol, eller et bilde, på det kraftfulle og vitale. Mest sannsynlig er dette grunnen til at gult har blitt vår påskefarge.

LES OGSÅ: Ny vri på påskelammet 

Hvorfor spiser vi lam i påsken?

Skikken med et lammemåltid i påsken er gammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.

 

 

LES OGSÅ: Strikk din egen påskegenser

Dekor

Sist endret - 15 april 2019