Meny
 
Hovedbilde lure triks

Ni lure triks som får barna til å spise opp matpakken

 Med disse triksene finner du forhåpentligvis aldri en full matboks i skolesekken til barna igjen.

Dette blogginnlegget er skrevet av Trine Jensen og publisert av Extra. Originalartikkelen finner du her.

 

Det er mange som sliter med kresne barn som spiser lite, og som hver dag finner en urørt brødskive i matboksen.  Det kan være utrolig frustrerende – spesielt når vi vet hvor viktig god næring er for barn som skal lære. 

 

Men med noen kreative triks – og helt uten fancy ingredienser eller dyrt utstyr – kan du lage en spektakulær matboks som barna vil glede seg til å fiske opp av sekken.

 

Så hvis du er lei av å få matboksene hjem igjen nesten like fulle som da du sendte dem fra deg på morgenen, er dette triksene du trenger:

 

1. Bruk pepperkakeformene for alt de er verdt

Kakeformer er ikke bare til julekakene. De er også et genialt verktøy for å gjøre brødskiven, osteskiven og agurken mye mer innbydende for barna å spise.

  

Når maten ser ut som en dinosaur eller et juletre, er det ikke måte på hvor spennende det er å spise den – og langt mer spennende enn firkantede brødskiver.  

Jo morsomme former og figurer du bruker, jo mer vil som regel barna spise.

 

 

 

2. Del inn matpakken med muffinsformer

Hvis du ikke har en matboks med romdelere, kan du bruke muffinsformer i silikon til å dele inn matboksen i ulike seksjoner.

 

Med ulike seksjoner i matboksen, er det enkelt å fordele frukt, nøtter, pastaskruer og så videre i hvert sitt område.

 

På denne måten holdes disse adskilt fra brødskiven, og unngår at den blir fuktig eller blander seg sammen. For kresne barn finnes det nemlig lite som er verre enn at ulike matretter blander seg med hverandre.

 

 

 

3. Rull det i en wrap

Det er temmelig kjedelig å finne brødskiver i matboksen hver dag, så variasjon er essensielt for å få barna til å spise opp.

 

Wraps er en smart erstatning for brød, og kan lages av både lomper, tortillas, grove pannekaker eller grove vafler.

 

Fyll wrapsen med barnas favorittpålegg, og rull sammen til en størrelse som er enkle å holde og spise for små fingre.

 

 

 

4. Pynt med kakestrø av og til

Et lite dryss med kakestrø som pynt på yoghurten eller på toppen av en sunn energibar, kan ha en utrolig effekt på appetitten til barna.

Det er selvfølgelig ikke så sunt, så det bør kun brukes som en overraskelse fra tid til annet. Da bevarer du samtidig følelsen av at dette er en helt spesiell matpakke. 

 

5. Bruk opp middagsrestene

Siden brødskiver kan bli litt kjedelig i lengden, er det fint å variere med middagsrestene fra i går.  

Pasta, omelett, kjøttboller eller pølser er typisk mat som smaker like godt kaldt som varmt, og er perfekt å putte i matboksen for å gi barna litt variasjon.

 

6. Tema-matpakke

Er barna dine over gjennomsnittet opptatt av en leke eller en film for tiden? Da kan du score mange foreldrepoeng om du klarer å få lage en matpakke som bruker barnas interesser som tema.

 

Du kan for eksempel lage en «Frost-lunsj» med et hardkokt egg som er formet som snømannen Olaf og brødskiver med snøkrystall-fasong.

 

Eller hva med en matboks med Harry Potter-tema med saltstenger og strimlet ost formet som sopelimer, og brødskiven som en trollmannshatt?

 

 

 

7. Send med en lapp

Å sende lapper har forsvunnet litt i dagens digitale verden, men om barna dine har blitt så store at de klarer å lese selv, kan noen hyggelige ord fra mamma eller pappa i matboksen være det som skal til for å få barna om å spise opp maten. 

 

8. Hold mat og drikke kald helt dagen

For å få barna til å spise opp matpakken, er det lite som hjelper mer enn å sørge for at drikken er kald og matboksen ikke har begynt å svette. (Hvem husker vel ikke med gru matboksen med svett brunost som lå klistret inntil kanten av matboksen?) 

 

Kald drikke kan du enkelt sørge for ved å la barnas drikkeflasker ligge halvfylte med vann i fryseren over natten. Neste morgen fyller du opp flasken med kaldt vann fra springen. I løpet av formiddagstimene, vil det frosne vannet begynne å smelte og holdes kald og fristende hele dagen. 

 

En matboks som holder seg kjølig frem til lunsjtider, kan du for eksempel sørge for ved å ha frosne druer i matboksen. Kulden fra de frosne druene vil, etter hvert som disse tiner, bidra til å holde temperaturen i matboksen nede. Som en bonus smaker druer som enda er litt frosne nesten som is!

 

 

9. Vær kreativ

Det beste rådet for å lage en spennende matpakke til barna, er å la kreativiteten løpe løpsk. Du trenger ingen fancy ingredienser eller dyrt utstyr. Alt det handler om, er å servere maten på en morsom måte!

 

En brødskive med ost, skinke, tomat og agurk trenger for eksempel ikke serveres slik den alltid har gjort. Prøv heller å tre ingrediensene på en pinne og lag «kebab-brødskive». 

 

Du kan også skjære opp brødskivene i tynnere strimler, så vil du bli overrasket over hvor mye morsommere barna synes strimlene er å spise fremfor en vanlig brødskive. 

 

 

Tekst og foto: Extra.

Sist endret - 07 august 2019