Meny
 
17. mai flaggkake

Slik lager du den ultimate 17. mai flaggkaken!

17. mai er like om hjørnet. Ønsker du å imponere litt ekstra på frokosten, har vi laget den ultimate 17. mai flaggkaken trinn for trinn. Du trenger ikke være konditor for å lage denne, men ha riktig utstyr og en god porsjon tålmodighet.

Det skal lages to bunner - dette er oppskriften på 1 kakebunn. Det skal lages 1 rød og 1 blå.

Ingredienser

Kakebunn:

4 egg

7 dl sukker

2 ts natron

1 ts salt

2 ss kakao

5 ss vaniljesukker

2 ss eddik

2 dl matolje med nøytral smak

5 dl surmelk

7 dl hvetemel

2 bokser konsentrert rød konditorfarge, rød

2 bokser konsentrert blå konditorfarge

Ostekrem:

250 g smør 

600 g kremost

1 ts vaniljeekstrakt

1,25 kg melis

 

Slik gjør du

 

Lag kakebunner

 

Pisk sukker og egg til eggedosis i en kjøkkenmaskin. Bland inn resten av ingrediensene i oppsatt rekkefølge. Bland til du får en klumpfri røre. Hell røren i en rund springform (26 cm i diameter) og stek kaken i ovnen på 170 grader i 2 timer.

 

Start med å beskjære begge kakene. Skjær av toppen slik at de blir rette. Skjær eventuelt også vekk et tynt lag fra bunnen hvis den har blitt litt brun.

 

 

Del den røde kaken på midten så du får 2 like høye kakebunner.

 

  • Flaggkake-4.jpg
  • Flaggkake-5.jpg
  • Flaggkake-6.jpg

Skjær så en ut en tynn blå kakebunn som er 1 cm høy. Resten av den blå kakebunnen beskjæres så den får samme høyde som de røde kakebunnene. Bare legg den røde bunnen ved siden av den blå og skjær av den blå kaken så den blir like høy som den røde.

 

De to røde bunnene og den ene blå bunnen har nå samme høyde. I tillegg har du en litt tynnere, blå bunn som er 1 cm.

 

LES OGSÅ: 17. mai uten kjole? Ingen problem!

 

Lag ostekremen

 

Lag ostekrem til 17. maikaken ved å blande ingrediensene sammen. Sett den til side.

 

Lag sirkler

 

Klipp ut 4 sirkler av papir eller bruk runde kakeutstikkere som er henholdsvis 6, 7, 10 og 11 cm i diameter.

 

Sirklene som er 6 og 11 cm brukes til å beskjære de røde kakebunnene, slik at hver kakebunn består av en rød, indre sirkel som er 6 cm i diameter, og røde kakeringer med hulrom inni som måler 11 cm i diameter.

 

 

 Skjær ut sirklene

 

Skjær først rundt sirkelen på 11 cm. Pass på at du legger sirkelen akkurat på midten. Bruk linjal for å sjekke dette. Sett papirsirkelen fast på kaken med for eksempel en tannpirker slik at den er midtstilt hele tiden.

 

Så legger du på sirkelen som er 6 cm og skjærer rundt. Vær nøye med at sirkelen ligger midt på kaken. Fjern kaken i midten så du sitter igjen med den lille sirkelen i midten og den store kakeringen rundt.

 

Papirsirklene på 7 og 10 cm brukes til å beskjære den tykke, blå kakebunnen (den tynne, blå kakebunnen skal ikke beskjæres). Skjær ut to runde kaker som er 10 cm i diameter. Legg papirsirkelen som måler 7 cm på hver av de to kakene som nå er på 10 cm i diameter og skjær rundt.

 

Fjern kaken i de innerste sirklene, slik at du ender opp med 2 blå kakeringer som er ca. 1,5 cm brede. Spar på blå kakerester. Du får bruk for noe av dette ved montering av kaken.

 

Monter flaggkaken

 

Legg en liten rød kake (6 cm), en blå kakering (10 cm) og deretter en stor, rød kakering på et kakefat.

 

Fyll hulrommene mellom blå og røde kaker ved å sprøyte inn ostekrem. Smør ostekrem over de røde kakeflatene (pass på så det ikke kommer noe ostekrem på blå kake).

 

Fyll opp mellomrommet mellom den blå kakesirkelen og ostekrem med litt blå kakesmuler, så den blå kakesirkelen får samme høyde som resten av kaken.

 

Legg på den tynne, blå kakebunnen. Legg den andre, blå kakesirkelen oppå den blå kakebunnen. Her er det viktig at du treffer midten av kaken – ellers blir flagget skjevt.

 

 

 

Fyll ostekrem inni sirkelen og på resten av den blå kakebunnen, men ikke noe oppå den blå kakeringen. Legg på den siste røde kakeringen og den lille, røde kaken i midten. Fyll igjen opp mellomrommet mellom blå og røde kaker ved å sprøyte inn ostekrem. Hvis den blå kaken igjen er litt lavere, kan du fylle på med blå kakerester for å få samme høyde på kaken.

 

Og helt til slutt: Dekk hele flaggkaken med resten av ostekremen.

 

Velbekomme!

 

  • Flaggkake-16.jpg
  • Flaggkake-17.jpg

 

Sist endret - 06 mai 2020