Meny
 

Røde Kors innsamling av tøy og tekstiler

container i parkeringshuset

Nå på Sandvika Storsenter.

Røde Kors-container finner du på P3 (parkering), ved inngangen på Stortorget som vender mot Servicebygget.

 

Hva kan jeg donere? 

Vi tar med glede imot:

  • Klær – enten de er så gode som nye eller slitte og ødelagte - til dame, herre og barn.
  • Det meste av tilbehør inkludert sko, vesker og belter.
  • Lette tekstiler til bruk i hjemmet som duker, gardiner, sengetøy og håndklær (ikke dyner, puter og gulvtepper).

Tusen takk for at alt som doneres legges i lukkede poser og er tørt og rent. Dette gjør oppbevaring, sortering og videresalg mye enklere for oss.

 

Hva skjer med donasjonene?

Alt blir grundig gjennomgått og sortert, og det som kan videreselges som det er, blir solgt i butikk. Tekstiler som ikke kan selges direkte videre går til materialgjenvinning, og blir til produkter som pussefiller, møbelfyll og isolasjon. En liten del av tekstilene som verken kan gjenbrukes eller gjenvinnes, blir destruert/går til energigjenvinning.

 

Studier fra Østfoldforskning viser at hver kilo tekstil som leveres for gjenbruk eller gjenvinning, sparer miljøet for i snitt 10 kg CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2500 liter vann.

 

Hvor blir tøyet sortert og solgt?

I en prøveperiode blir tøy og tekstiler fraktet til England, der de sorteres på et sentralt anlegg i Midt-England, og sendes ut i de mange butikkene til British Red Cross for salg. Tekstiler som ikke er salgbart i butikkene i Storbritannia blir solgt til en tredjepart, som står for eventuelt videresalg i andre markeder og/eller materialgjenvinning.

 

Hvem får verdien av donasjonen min?

Røde Kors Tøy og tekstil AS selger tøy og tekstiler usortert kilovis til den britiske nasjonalforeningen av Røde Kors. Overskuddet fra dette salget går til det humanitære arbeidet som Norges Røde Kors utfører. Overskuddet fra salget av tøy, tekstiler og tilbehør i butikk, og fra salget til materialgjenvinning, går til den britiske nasjonalforeningen av Røde Kors og deres humanitære arbeid. Pengene går i begge tilfeller dit behovet for hjelp er størst i inn- og utland. Her kan du lese mer om Røde Kors' humanitære arbeid.

 

Hvor kan jeg levere tøy og tekstiler?

Tøy og tekstiler kan leveres i innsamlingsbokser (containere) i Bærum og på utvalgte kjøpesenter - deriblant Sandvika Storsenter.

 

Hvordan blir mitt brukte tøy til humanitær hjelp?

Overskudd fra salg av tøy, tekstiler og tilbehør blir brukt der behovet er størst, både i Norge og internasjonalt. Her er noen eksempler:

 

  • Der nøden er størst er Røde Kors til stede og deler ut mat og gir helsehjelp til mennesker på flukt. Tøy og tekstiler verdt 300 kroner kan for eksempel gi fem barn mat i en måned, så de slipper å legge seg sultne.

 

  • Verdien av ditt tøy kan bidra til at Røde Kors kan fortsette sitt arbeid for å gi utsatte barn og unge i Norge ferie, fritidsaktiviteter, leksehjelp og noen å snakke med.

 

  • Norges Røde Kors har sendt helsepersonell og feltsykehus med 60 senger til Bangladesh for å hjelpe flyktninger fra Myanmar.Ditt bidrag kan være med på å sikre at sykehuset kan gi livsviktig helsehjelp og håndtere kompliserte fødsler.

 

Hvordan bidrar tøyinnsamling til et mer bærekraftig samfunn?

Produksjonen av tekstiler er svært belastende for miljøet, blant annet knyttet til bruk av vann, energi og kjemikaler. Det ligger derfor en stor miljøgevinst i å øke bruk av de klærne og tekstilene som allerede er produsert. Selv om tøy og tekstiler ikke er avfall, men representerer verdier, går fortsatt store mengder tekstiler i restavfallet. Innsamling av tøy og tekstiler for ombruk og til slutt materialgjenvinning er et viktig virkemiddel for å redusere mengden tekstilavfall og belastningen på miljøet ved ny produksjon av tekstiler.

 

I snitt har hver nordmann 80 kilo tekstiler hver, og kaster 9 kilo årlig, ifølge høringsutkastet til strategi for bærekraftig og sirkulært forbruk i Oslo 2018-2025. Studier fra Østfoldforskning viser at hver kilo tekstil som leveres for gjenbruk eller gjenvinning sparer i snitt miljøet for 10 kg CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2500 liter vann.

 

Når du donerer et plagg til Røde Kors' tøyinnsamling sparer du derfor miljøet for ekstra belastning, i tillegg til å hjelpe mennesker i nød.