Meny
 
ski som smøres

Foto: Swix

Smøretips

Dersom du har smøreski, finnes det mange muligheter og produkter å velge mellom. Men hva bør du gå for? Her gir vi deg noen tips til hvilke produkter du bør ha med deg på skitur eller i smørekofferten.

 

Alle produktene i denne artikkelen får du hos G-Sport.

 

Slik smører du klassiske ski:

Festesmøring

Dersom du skal på skitur, anbefaler vi å ha disse 3 typene festesmøring i sekken:

 

  • Blå: Swix V30 Blue påføres hvis føret er bra, og temperaturen ligger mellom -2°C og -10°C (nysnø), eller mellom -5°C og -15°C (gammel snø). 
  • Lilla: Swix V50 Violet virker best når snøen begynner å bli fuktig (rundt 0°C), men også på gammel snø fra -1 til -3°C.
  • Rød: Swix V60 Red Silver passer når temperaturen ligger på vippepunktet mellom minus og pluss. Brukes ned til -2°C på eldre, grovkornet snø, og opp til 3°C på fuktig nysnø.

 

Klister

Klister brukes når snøen er våt, eller dersom det er isete i sporet. Swix Universal Quick klister er perfekt hvis du er i sporet og trenger ekstra feste. Hvis temperaturen er mild når du starter turen, men deretter synker så sporene blir harde og glatte, kan klister redde dagen. Universal Quick klister er raskt å påføre, og gir deg godt feste på resten av turen.

 

Slik smører du felleski

En av de store fordelene med felleski er at de ikke trenger festesmøring. Likevel bør man ta vare på skiene ved å spraye fellene med fellerens, og tørke dem med fiberlene rensepapir etter bruk. Husk at det ligger mye rusk og smørerester fra andre skiløpere i sporet. Dette setter seg fast i fellen, og må fjernes. Etter rens bør du impregnere fellen for at den ikke skal trekke til seg ny skitt og møkk.

 

Vil du at felleskiene skal ha god glid, så må du også påføre glider foran og bak fellen. Glider kan påføres og smeltes inn i sålen med et smørejern, eller du kan gå for den enkle varianten og bruke hurtigglider på sprayboks eller i dråpeform.

 

 

Slik smører du skøyteski

Man skal ikke ha festesmøring på skøyteski, men du burde påføre glidprodukter.

 

 

For den mer avanserte skigåeren

 

Hvis du går ofte på ski, så stiller du mest sannsynlig større krav til utstyr og smøring enn en gjennomsnittlig turgåer. Vi har listet opp utstyr og produkter du burde ha hvis du ønsker god glid: 

Smørejern

For å feste grunnvoks, festesmøring og glider trenger du smørejern. Smørejern finnes i forskjellige utgaver og prisklasser, og du burde ha et eget jern til festesmøringen.

 

Skrape/sikling

 

Før du legger på ny glider og festevoks så må du fjerne den gamle. For å fjerne de groveste restene bruker du en skrape, eller sikling, i plast, stål eller plexi. Bruk også siklingen til å skrape av ny, overflødig festesmøring og voks fra sålen etter å ha smeltet det inn med smørejernet.

Børste

 

Børstene kommer i mange varianter og materialer. For å få bort alt av gamle rester, bruker du en bronsebørste eller stålbørste etter du har brukt siklingen. Da vil skisålene lettere ta til seg ny voks. Du bruker også bronsebørsten etter du har siklet av ny, overflødig voks. Dette vil frigjøre voks fra sålestrukturen og gi bedre glid. Etter bronsebørsten går du over med nylonbørsten.

 

Husk, ingen børsting i festesonen.

Smørebord

 

Hvis du smører mye, vil et skikkelig smørebord spare deg for tid og knot. Med et smørebord får du spent fast skiene slik at de holder seg i ro når du skal smøre, pusse og sikle. De fleste smørebordene er lette å folde sammen og ta med seg på renn eller til hytta.

 

Festevoks

Før du påfører festevoks så må du pusse, eller rubbe, skiene med sandpapir, slik at grunnvoksen fester seg bedre. Grunnvoksen fungerer som primer, og gjør at festevoksen sitter bedre og at du slipper å smøre så ofte. Smelt festevoksen på sålen og smør den inn med et smørejern. Da vil smøringen holde lenger, og ikke bli slitt bort. Smør gjerne på fire til åtte lag med festevoks og gni ut med kork mellom hver gang.

 

Glidevoks

Foran og bak på skiene burde du ha glidevoks. Dette er ikke noe du må ha hvis du skal rusle rolig gjennom skogen, men ønsker du god glid så må du ha glidevoks. Glidevoksen smelter du også mot et smørejern. La det renne en stripe smeltet glider foran og en stripe bak festesmøresonen før du stryker ut voksen i et tynt lag. Når den har tørket skraper du først av den overflødige voksen med en sikling før du pusser skiene med en bronsebørste, og så med en nylonbørste. Skiene er klare til bruk!

 

Sist endret - 30 januar 2019