Meny
 
løpesko

VELG RIKTIG: Riktig løpesko til dine føtter og til terrenget gir en bedre løpeopplevelse. Foto: Martin Katler/Unsplash.com

Gode råd for å velge riktig løpesko

Det kan være vanskelig å navigere i jungelen av løpesko. Hvilke bør du velge? Hva skal du se etter? Her er gode tips fra ekspertene.

Av: Redaksjonen/Chili Publications

 

Løpetrening krever godt fottøy, både for å unngå skader og for at løpeturene skal være behagelige. Men det finnes utallige løpesko å velge blant i butikker. Så hva er egentlig en god løpesko?

 

– For meg er det viktigst å føle den umiddelbare komforten når jeg tar på løpeskoen. Kjenner jeg ikke det fra første sekund, så er det ikke en sko for meg, forteller Anders Løv Nielsen, salgssjef for sko-avdelingen ved XXL på Sandvika Storsenter.

 

– Hvis du tar på deg en sko og den kjennes vond ut, så blir den ikke noe bedre når du skal løpe med den, fortsetter han.

 

Komfort og litt til

Simen Ridar er redaktør i sportsmagasinet Aktiv Trening, og han har fire hovedprinsipper han mener er viktig når du velger løpesko:

1. Dropp

– Lander du bak på foten når du løper, bør du ha et høyt dropp, men lander du foran, så får du en bedre følelse med lavt dropp.

2. Støtdemping

– Hvis du skal løpe langt eller har vært plaget med skader, er det en fordel med mye demping i skoene. Du får bedre kontakt med underlaget hvis du har mindre støtdemping, men med tanke på skader er det lurt med god demping. Spesielt hvis du løper mye på hardt underlag.

3. Stabilitet

– Hvis du overpronerer, det vil si at foten faller innover, så trenger du mer støtte og stabilitet enn om du har nøytral pronasjon.

4. Komfort

– Du må prøve skoen på foten for å finne ut om den føles god og behagelig. Føles den bra når du har den på og løper i den, så er det det viktigste. Komfort er viktig når du skal løpe mange kilometer i skoene.

 

Komfort er noe av det viktigste for XXL-selgeren også, og han råder deg til å velge basert på nettopp det. 

 

– Stol på magefølelsen og hvordan skoen føles på foten, men velg ut fra funksjonalitet i stedet for form og farge, sier han.

 

KOMFORT: Det viktigste for å finne en god løpesko er å kjenne etter hvordan den føles på foten, og velg alltid funksjonalitet fremfor design og farge. Foto: Matthew Lejune/Unsplash.com

 

Trenger du flere par sko?

Hvor mye du løper, har også betydning for hvilke sko du bør velge og hvor mange par du trenger. Simen Ridar løper selv cirka tre ganger i uka, mest lange distanser. Akkurat nå sliter han imidlertid med noe som mange løpere rammes av.

 

– Jeg har en skade i akillessenen, så jeg får ikke løpt så mye som jeg ønsker, sier han.

 

Å forebygge nettopp skader er en av grunnene til at det er lurt å investere i et par skikkelige løpesko. Løping er hardt for beina, og særlig hvis du løper mest på asfalt eller hardt underlag. Det er også smart å velge sko basert på hvor langt og ofte du løper.

 

– Vekten på skoene kan for eksempel være viktig hvis du skal være med i et løp. Mange investerer både i mengdetreningssko som de bruker på trening, og et par konkurransesko/lettvektssko som de bruker i løp eller i intervalløkter, forklarer Ridar.

 

Lettvektssko bør ikke brukes til lange løpeturer, ettersom de ikke har så mye demping. Da bør du bruke de vanlige løpeskoene. Ridar mener det er flere fordeler ved å ha to par sko.

 

– Det er egentlig ikke noe dyrere, for da holder jo skoene dobbelt så lenge. Det er også bra for foten med variasjon, og ikke minst er det morsommere å trene intervaller med lettvektssko.

 

Hos XXL deler de opp kategoriene for løpesko i asfaltsko og terrengløpesko. Asfaltsko deles deretter opp i tre kategorier; lettvekt, normal og overpronasjon.

 

– Løper du mye på asfalt, så er du mer avhengig av demping. Asfaltsko er det vi selger aller mest av, og de fleste som kjøper sko hos oss, løper rundt to-tre ganger i uka. Vi ser også at noen av de som kjøper løpesko, bruker dem til å gå tur, fordi de ønsker mest mulig demping.

 

Han mener likevel at det kan være lurt å vurdere terrengløpesko også, fordi du kan bruke dem både på asfalt og i skog og mark.

 

– I hvert fall hvis du velger terrengsko som er litt mer allround, slik at de kan brukes på alle typer underlag. Uansett hva du velger, så er det lurt å variere underlaget du løper på.

 

Pass også på at du velger riktig størrelse på skoene.

 

– Ta ut sålen, sett foten oppå og legg tommelen forrest på sålen. Du bør ha en centimeter å gå på for at de skal føles bra, sier Løv Nielsen.

 

TERRENG: En allround terrengløpesko kan være et godt valg, og fungerer både på asfalt og i skog og mark. Foto: David Marcu/Unsplash.com

 

Hva koster løpesko?

Nielsen i XXL forteller at de ofte har ulike tilbud fra uke til uke, så du kan fint komme unna med en tusenlapp for et par løpesko.

 

– Ønsker du en enda bedre løpesko, koster det fra 1300-1500 kroner eller mer. Da får du en bra løpesko, sier han.

 

Ridar mener at du fort må opp i rundt 1700-1800 kroner for gode, nye modeller, selv om du selvsagt kan finne billigere sko.

 

– Du kan finne fjorårets modell til en god pris. Noen produsenter gjør endringer fra år til år, men hvis du liker fjorårets modell bedre, så velger du den.

 

Aktiv Trening tester hvert år sesongens løpesko, og denne sesongen er intet unntak. Der finner vi sko fra 1000 kroner og oppover.

 

– Reebok Forever Floatride Energy 2.0 er en av skoene i testen, den gjorde det bra og koster ikke mer enn 1000 kroner, sier redaktøren.

 

– I år var det for øvrig svært mange gode løpesko i testen. Ofte varierer det hvor mange gode sko det er, men i år er det mange. Våre testere mener det er mer spennende enn på lenge. Vinneren av testen ble New Balance 1080 v10, forteller Ridar.

 

PRIS: Skal du ha en god løpesko koster de gjerne fra 1300 – 1500 kroner. Og løper du mye er dette en smart investering. Foto: Daniel Octavian/Unsplash.com

 

Årets skotrender

Hvert år kommer de forskjellige produsentene av løpesko med nye modeller. Det betyr ikke at en gammel modell ikke kan være bra, men det skjer stadig utvikling på dette området.

 

Nikes Vaporfly satte en ny standard for løpesko, og selv om det er en konkurransesko som ikke passer for mosjonister, så har den satt standarden for hva produsentene ønsker i sine kommende modeller.

 

– Nikes rekordsko har definitivt påvirket resten av markedet. Overdelene i årets sko er mer sømløse, flere har sokkeform eller pløsen (red. anm. tungen eller pløsen er den biten som sitter under snørestykket) festet på den ene siden. Mer støtdemping er også en trend, og det er kommet flere typer nytt skum i mellomsålen, noe som gjør skoene lettere og mer spretne. I tillegg er sålene mer buet, slik at man gynger mer framover for å få et raskere løpesteg, forklarer Ridar.

 

Også hos XXL går trenden på løpeskoene i retning av mer respons og stabilitet.

 

Når det gjelder farger, form og design er det også endringer fra år til år. Denne sesongen er intet unntak.

 

– Det er litt forskjellig fra merke til merke, og noen våger mer enn andre. Vi ser at herreskoene ofte er i mer nøytrale farger, mens dameskoene ofte har litt sprekere farger. I år gasser La Sportiva på med ganske spreke farger på terrengløpeskoene til damer for eksempel, sier Løv Nielsen.

 

TREND: De nyeste modellene løpesko har gjerne mer støtdemping og flere typer skum i mellomsålen som gjør skoene lettere og mer spretne. Foto: Matthew Lejune/Unsplash.com

 

Ta vare på skoene

Ønsker du å ta godt vare på skoene, og ikke minst unngå vond lukt, så er det noen ting du bør gjøre og ikke bør gjøre.

 

– Impregner skoene før bruk, bruk skodeodorant og bytt såle hvis den lukter. Har du løpt ute når det er vått, er det lurt å ta ut såla så den får luftet seg, sier Løv Nielsen.

 

Det du absolutt ikke skal gjøre, er å vaske skoene i vaskemaskinen.

 

– Det vil jeg ikke anbefale. Skoene tåler ikke omdreiningene og temperaturen i vaskemaskinen. Dempingen vil få seg en trøkk av dette, og skoene kan gå opp i limingen. Du mister dessuten reklamasjonsretten dersom skoene har vært i maskinen, forteller han.

 

De fleste løpesko tåler rundt 800-1000 kilometer, så hvis du løper to-tre ganger i uka, bør du bytte ut løpeskoene hvert år.

 

Ridars favorittsko:

– Hoka-sko med lavt dropp er egentlig min favoritt, men nå som jeg har slitt med akillesen, har jeg brukt Brooks Ghost med høyt dropp, forklarer han.

 

Hos Anton Sport får du et stort utvalg Hoka-Sko tilpasset om du løper i terreng, på asfalt eller skal delta i en konkurranse.

 

1. Hoka One One Carbon X, kr 2100,-. Dame.

2. Hoka One One Speedgoat 4 kr 1899,-. Herre.

 

Nielsens favorittsko:

– Når det gjelder mengdetreningssko er det Mizuno. De passer best for min fot, med bred lest, som ofte passer godt for oss her i Norden. De er lette, komfortable og jeg liker dem godt, sier han.

 

Løpetips fra Ridar:

– Hvis du løper tre ganger i uka, bør en av øktene være en rolig langtur, en intervalløkt eller fartslek og en tempoøkt som er forholdsvis lang.

 

Kjøpetips fra Nielsen:

– Ha et klart bilde av hva slags sko du er interessert i før du kommer i butikken. Da er det lettere for oss å hjelpe deg med å finne riktige sko.

 

Produkttips fra XXL:

DAME ASFALTSKO:

 

1. New Balance 1080, kr 1799,-

Testvinner i Aktiv Trenings store løpeskotest

 

– Dette er en populær sko hos oss. Den er fulldempet, har myk demping og ser fresh ut.

2. New Balance Tempo, kr 1299,-

 

– Denne skoen er ny hos oss i år. Det er en lettere sko enn 1080, men fresh foam-dempingen er den samme. Skoen er litt stivere for å øke responsen.

3. Mizuno Wave Sky 3, kr 1899,-

 

– Denne skoen har en myk og komfortabel demping. Den har også en bred tåboks som passer godt for nordiske mosjonister.

4. Altra Provision, kr 1799,-

 

– Dette er en fulldempet nulldropp-sko, litt mer stivet opp i foten, den har en noe mer stabil såle.

TERRENGLØPESKO FOR DAME:

 

5. La Sportiva Akasha, Kr 1699,-

 

– Dette er en godt dempet terrengsko, med myke knaster som gir godt grep. Denne bør brukes til å løpe mest mulig i terreng, så du ikke sliter på knastene, selv om den er komfortabel på de fleste typer underlag.

HERRE ASFALTSKO:

 

1. Mizuno Wave Rider, kr 1599,-

 

– Dette er vår mest solgte sko fra Mizuno. Den er noe lettere enn sky-versjonen og har ikke fullt så mye demping, men den fordeler trykket mer.

2. Mizuno Wave Sky 3, kr 1899,-

 

– Denne skoen har en myk og komfortabel demping. Den har også en bred tåboks som passer godt for nordiske mosjonister.

3. New Balance Tempo, kr 1299,-

 

– Denne skoen er ny hos oss i år. Det er en lettere sko enn 1080, men fresh foam-dempingen er den samme. Skoen er litt stivere for å øke responsen.

4. Altra Pro Vision, kr 1799,-

 

– Dette er en fulldempet nulldropp-sko, litt mer stivet opp i foten, den har en noe mer stabil såle.

TERRENGLØPESKO FOR HERRE:

5. Salomon Sense Ride 3, kr 1799,-

 

– Terrengløpesko med Gore-Tex, noe veldig mange ønsker. Den er litt mer allround enn mange andre terrengsko, fordi den har litt lavere knaster. Den er bra dempet, og holder bra på asfalt også.

Sist endret - 22 mai 2020