Meny
 
boktips til sommerferien

Bøkene du må lese i sommer

Endelig er tiden kommet for late sommerdager i hagen, parken og på stranden. Her er ekspertenes tips til lesestoff i sommervarmen.

Av: Redaksjonen/Chili Publications

 

Showtime av Henrik Langeland

Ta igjen imot Christian «Wonderboy» von der Hall, nå toppsjef i Norges ledende eventbyrå. Han nærmer seg 60 og har endelig skjønt at det finnes noe enda viktigere enn penger og makt - og det er kjærlighet. Eller som Christian gjerne kaller det: underholdning. Slå deg løs og la festen begynne, et samfunnsshow skapt av gründere, partyfiksere, eiendomsmilliardærer og en og annen post#metoo- skandale.

 

Kr 399,- hos Ark Bohandel på Sandvika Storsenter

 

 

Nickel-guttene av Colson Whitehead

Elwood Curtis elsker Martin Luther King-LP-en han har fått til jul. Han tror sterkt på at han er like mye verdt som enhver hvit gutt, at han kan skape seg en bedre fremtid bare han arbeider hardt nok, og at hat må møtes med kjærlighet. Men for en svart ungdom i sørstatenes tidlige sekstitall, er en uskyldig feil nok til å ødelegge et liv. Elwood blir dømt til et opphold på forbedringsanstalten Nickel, hvor urettferdighet og sadisme er satt i system.

 

Historien om Nickel er basert på den sanne historien om en forbedringsanstalt i Florida, der tusenvis av unge gutter fikk sine liv ødelagt. En sterk og rystende roman.

 

Kr 399,- hos Norli Nytorget på Sandvika Storsenter

 

 

Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen - hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

 

Kr 399,- hos Norli Stortorget på Sandvika Storsenter

 

 

Tre kvinner av Lisa Taddeo

Lisa Taddeo brukte åtte år på å reise over hele USA for å snakke med kvinner som research til Tre kvinner. Resultatet er en bok om tre virkelige kvinners drifter og seksuelle erfaringer. Maggie er en 17 år gammel jente som faller for den gifte, kjekke high school-læreren sin. Flere år senere stiller hun ham for retten for å ha misbrukt henne seksuelt. Hjemmeværende Lina er gift med en mann som ikke gir henne den fysiske nærheten hun sulter etter. Kontakten hun får med ungdomskjæresten på internett, blir begynnelsen på en seksuell besettelse. Sloane er smellvakker og elegant, og driver en restaurant med mannen sin. Han liker å se henne ha sex med andre menn og kvinner.

 

Kr 379,- hos Ark Bokhandel på Sandvika Storsenter

 

 

Reisen til livsvannet av Bergsveinn Birgisson

Året er 1784. Et heftig vulkanutbrudd har vedvart på Island et helt år. I København vurderer styresmaktene hva som skal gjøres med innbyggerne, om de arbeidsdyktige skal overføres til Danmark for å jobbe i fabrikker. En dansk representant, Magnús Árelíus, er kommet til Island for å vurdere nasjonens tilstand, før beslutning blir tatt. I opplysningstidens ånd skal han også måle opp Island med nytt måleutstyr. Men ekspedisjonen tar en uventet vending når han blir kjent med islendingene og innser at virkeligheten kanskje er mer komplisert enn hans måleutstyr antyder - særlig i nord, på Strandir, der det hellige livsvannet renner.

 

Kr 379,- hos Norli Nytorget på Sandvika Storsenter

 

 

Becks siste sommer av Benedict Wells

Benedict Wells' debutroman fra 2008 utgis endelig på norsk våren 2020. Becks liv er ikke noe å misunne ham. Det ble ingenting av musikerkarrieren, hans faste jobb som lærer kjeder ham, og kjærlighetslivet er en katastrofe. Men så oppdager han outsideren Rauli Kantas fra Litauen i klassen sin - et musikkgeni som både synger og spiller elgitar som en gud. Som manager for denne mystiske gutten prøver Beck en siste gang å bevise noe for seg selv, men han har ingen anelse om hva han begir seg ut på.

 

Kr 399,- hos Norli Stortorget på Sandvika Storsenter

 

 

Klubben av Matilda Gustavsson

Han hadde vært omgitt av rykter om overgrep i årtier. Den velkjente kulturprofilen hvis prestisjefylte klubb tiltrakk seg medlemmer fra Svenska Akademien, klubben der kunstnerskap ble født og døde. 21. november 2017 ble journalisten Matilda Gustavssons reportasje om kulturprofilen publisert i Dagens Nyheter. Atten kvinner vitnet om voldtekter, trusler og trakasserier. Dette ble begynnelsen på en rekke hendelser som skulle få en av verdens tyngste kulturinstitusjoner til å slå sprekker for åpen scene. I Klubben utdyper Matilda Gustavsson sin granskning av makten i kulturverdenen og av grensen for hvor langt man kan gå i kunstens navn. Hun skriver om tiden omkring publiseringen, etterspillet der kulturprofilen blir dømt for voldtekt og om motsetningen i Akademien.

 

Kr 129,- hos Ark Bokhandel på Sandvika Storsenter

 

 

Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen

Elling skal lese ett kapittel per dag i Michel Houellebecqs roman Lanzarote. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv? Med ett byttes sokkelleiligheten og hagen ut med luksushotell og svømmebasseng på vulkanøya Lanzarote. I det ene øyeblikket er Elling kongen i frokostsalen på hotellet, i det neste trekker han ut i den store ensomheten i Sigurdsboden. På stranden kommer han i nærkontakt med Pam og Barbara, to tyske lesber som er glad i nakenbading og mere til. Og vent, er det ikke det unge ekteparet Annelore og Sigurd han ser spaserende langs bassengkanten, unge og ville på bryllupsreise?

 

Kr 329,- hos Norli Nytorget på Sandvika Storsenter

 

 

Galgedans av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

Jenny Ness er ingen vanlig jente. Jenny Ness har en kraft i seg. En mørk kraft. Den stillferdige Theodor Ness lever i et tilsynelatende kjærlighetsløst ekteskap med sin kone Margareth, så da de får lille Jenny, er det datteren som får all Theodors kjærlighet. Jenny er ikke som andre barn. Hun er mye alene og passer ikke inn noe sted. Et vesen begynner å hviske til henne på soverommet, og inni henne vokser kulden og mørket. En sommerdag da Jenny er 12 år, tar hendelsene brått en skjebnesvanger og makaber vending. Kreftene som slippes løs denne sommerdagen forandrer livet til den lille familien og alle som bor i Viktoriahavn for alltid.

 

Kr 349,- hos Norli Stortorget på Sandvika Storsenter

 

 

Skyggedanseren av Sara Omar

I Skyggedanseren følger vi Frmesk fra Dødevaskeren videre i livet. Kurdistan 1994. Frmesk har sluttet å snakke, og spise. Hun tegner voldsomme tegninger og lemlester dukkene sine. Besteforeldrene Gawhar og Darwésh kjemper for å gi Frmesk livsgleden tilbake. Danmark 2007. Selv om Frmesk nødig vil utløse farens vrede trosser hun ham ved å gå uten tørkle og å skrive kritiske artikler om kvinners rettigheter. Moren tilbringer dagene på sofaen med endeløse tv-serier fra Midtøsten. Foreldrene er skilt, men faren kommer hjem til dem hver dag og styrer familien med jernhånd. Når han oppdager at Frmesk skriver dikt i smug for å bearbeide sine dype arr på sjelen, eskalerer volden. Hun ser ingen annen utvei enn å søke frihet i enda et fremmed land.

 

Kr 379,- hos Ark Bokhandel på Sandvika Storsenter

 

Ned til elva av Leif Enger

Forfatteren lar oss møte elleve år gamle Reuben Land, en gang på 1960-tallet, en forteller som ikke nøler med å tro på mirakler. Han har vokst opp sammen med en far som kanskje var liten i verdens øyne, men som likevel forvaltet store krefter. Nå er Reuben på vei gjennom Midtvesten sammen med søsteren og faren, på leting etter sin eldre bror: en rastløs ung mann som har vært på kant med loven, og nå står overfor en omstridt drapstiltale. Reisen blir både en odyssé og en åpenbaring - et intenst møte med det amerikanske landskapet, med menneskene, og med den kjærligheten som gjør det mulig å trosse selv de frykteligste fiender.

 

Kr 389,- hos Norli Nytorget på Sandvika Storsenter

 

 

London av Nazneen Khan-Østerem

I London - blant gangstere rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet blir du tatt med til Notting Hill, Camden, Clapham, Peckham, Mayfair, Stamford Hill, Tooting, Southall, Shoredrich, Brixton og Ealing. Her møter du idealistiske ortodokse jøder, lidenskapelige Arsenal-fans, familien som har drevet kafé i Bethnal Green siden 1900, DJ-en som introduserte The Clash for reggae, irske løsarbeidere, hellige krigere, djerve filmregissører, polske bohemer og kompromissløse indiske restauranteiere. Boka er både et storslått byportrett, et aktuelt tidsbilde, og en innsiktsfull historiebok - en annerledes guide til en by som rommer hele verden.

 

Kr 199,- hos Norli Stortorget på Sandvika Storsenter

 

Sist endret - 10 juni 2020