Meny
 
hovedbilde

Tips til aktiviteter du kan gjøre hjemme med barna

Når skolearbeidet er unnagjort, kan dagene fortsatt bli lange for barn og unge som ikke skal på skolen. Disse tipsene får dagene til å gå litt fortere, enten du har ett, to, tre eller flere barn.

 

Av: Redaksjonen/Chili Publications

Hverdagen framover blir annerledes for alle. Det byr på mange ulike utfordringer. Blant annet må barn og unge være hjemme fra skole og barnehager, og kanskje må foreldrene ha hjemmekontor. Da sier det seg selv at dagene kan bli uutholdelig kjedelige og lange for noen og hver. Her er noen tips til dere, både til aktiviteter barna kan gjøre selv, men også ting dere kan gjøre sammen med dem.

 

Tips til aktiviteter inne:

 

1. Spill

En klassiker er å ta fram de gode, gamle brettspillene. Monopol, Millionær, Fantasy, Jakten på Den Røde Diamant, Ryktet Går eller andre morsomme spill for hele familien. Har du flere barn i skolealder, kan de spille sammen, eller du kan ta deg en pause og spille litt med dem.

Puslespill, kortspill eller andre typer spill kan også få tiden til å gå fortere. Twister er for eksempel skikkelig morsomt for litt større barn, men det krever litt gulvplass. Da får i hvert fall barna utfoldet seg litt fysisk også.

'

SPILL: Ta frem gode, gamle klassikere som Monopol. Foto: Ark

 

2. Lag hytte

La barna lage en hytte eller fort av tepper og puter, enten om de klarer å lage det selv eller du hjelper dem litt i gang. Så kan de sitte i hytta og kose seg med litt snacks, lese en bok eller høre på lydbok. Det finnes mange gode apper der du kan laste ned lydbøker. Selv om bibliotekene er stengt, har du sikkert en del bøker liggende. Det går også an å byttelåne bøker med noen som har bøker dere ikke har. Kanskje du til og med kan gå på besøk i hytta og lese litt i en bok for dem?

 

 

3. Hjemmekino

Lag hjemmekino. Barn synes det er skikkelig moro å lage kino i stua. Lag popcorn og putt det i slike beger som du får på kino. Lag egne billetter og plakat med hvilken film som vises. Slipp inn kinogjestene, og snurr film.

 

PÅSKEPYNT: Det er ikke lenge til påske. Få barna til å sette i gang med påskepynten allerede nå. En morsom aktivitet uansett alder. Foto: Unsplash.com

4. Påskepynt

Det er ikke så lenge til påsken, så dette er en ypperlig anledning til å lage påskepynt. Mal påske-egg, lag dorullpåskefigurer eller tegn en påsketegning.

 

Slik tømmer du egget for innhold, hvis du skal male på dem:

 

1) Stikk hull i begge ender av egget med en tegnestift.

2) Dekk til begge hullene, og rist hardt på egget

3) Sett munnen mot hullet på den ene siden, og blås forsiktig ut innholdet i egget i en bolle

4) Sett egget til tørk i eggekartongen, så er det klart til å males på.

 

TIPS: Bruk alltid romtempererte egg. Det går også an å kjøpe en eggepumpe for å tømme eggene.

 

5. Barnas resturant

Barn liker å få delta i matlagingen. Orker du litt rot på kjøkkenet mens de holder på, kan du la de lage hele middagen mens du jobber. Finn en enkel oppskrift, det finnes mange gode bøker eller nettsider med oppskrifter som er beregnet for at barn skal lage maten. Du må kanskje hjelpe litt til med plater og finne fram ingredienser, men prøv å la dem gjøre så mye som mulig selv. Om det ikke smaker så godt, så har de antakeligvis kost seg mens de holdt på. Og når de har lagd maten selv, skal det mye til at de ikke liker den.

 

6. Kakebaking

Det er kanskje lettere å la barna lage en kake enn at de skal lage en hel middag, pluss at de ofte synes det er enda morsommere å lage kaker. Muffins, sjokoladekake, brownies eller vafler er gode tips til ting de klarer å lage.

BAKING: Alle elsker å bake, og barna syns det spesielt er gøy. Foto: Deva Williamson/Unsplash.com

 

 

7. Konkurranser

Hvis en eller flere i familien (eller kanskje alle) har litt konkurranseinstinkt, kan dere lage ulike konkurranser. Det kan være hva som helst fra Mesternes mester-øvelser som 90-graderen, ligge i planken, holde beina opp fra gulvet mens du ligger på ryggen, til ulike hjernetrimoppgaver og ord- og bokstavleker. Bruk fantasien, og finn konkurranser som passer til akkurat din familie.

 

8. Sport

Sport innendørs høres kanskje ikke ut som en supergod idé, men det er mye du kan gjøre på liten plass. For eksempel flaskebowling. Fyll opp plastflasker med vann, finn en myk ball og sett i gang. Bøttebasket er også en populær lek. Finn en bøtte, sett den på gulvet, finn en liten ball og sett en strek der alle skal kaste fra.

 

Har du litt plass og en liten fotballspiller i hus, går det fint an å gjøre øvelser der ballen er i gulvet og ikke skal sparkes rundt også.

 

Er dere en familie som liker å holde dere i aktivitet å trene, så er det ganske moro med en «Spell your name»-workout. Dere kan legge dere på akkurat det nivået dere vil etter hvor gamle barna er. Det går ut på å finne øvelser for alle bokstavene i alfabetet, og så skal du stave ditt eget navn og gjøre alle øvelsene. Heter du Ida, så står det kanskje I = 20 situps, D= 10 spensthopp, mens A = 15 burpees. Da må du gjøre alle de tre bokstavene. Tiden går både på øvelsene og på å finne på øvelser til hver bokstav.

 

9. Trolldeig

Man kan lage mye fint av trolldeig, og dette kan barna holde på med selv etter at du har hjulpet dem i gang. Dørskilt, pinnsvin, ulike figurer, til og med påskepynt kan du lage av trolldeig. Barna kan jo selv ta seg en liten tur ut hvis de er store nok, og så kan de finne ting i naturen som de kan pynte med.

 

Her er oppskrift på trolldeig:

2 kopper mel, 1 kopp salt, 1 kopp vann, bland sammen.

Tips: Trolldeigen blir ekstra hvit hvis du har hvit maling i deigen.

 

10. Utkledning

Det er alltid gøy å kle seg ut, både for store og små. Finn fram gamle klær, kostymer, tilbehør og kle dere ut. Så kan dere jo lage rollefigurer og gjette hva den andre er.

 

TEGNE: Barna kan kose seg lenge med tegning og maling. Kanskje lager dere et nytt kunstverk som kan henges opp på veggen. Foto: Aaron Burden/Unsplash.com

11. Tegne og male

Mange barn kan sitte lenge når de får lov til å utfolde seg fritt med tegning og maling. Kanskje dere kan lage et familiekunstverk der alle i familien får bidra på sin del av tegningen eller maleriet? Så kan dere henge det opp på veggen etterpå.

 

 

12. Tiktok

For ungdommen kan det være morsomt hvis du blir med dem å lage en Tik-tok-video? Mulig de bare synes det er flaut, men de trenger jo ikke å legge den ut. Så har du deltatt litt i noe som de driver mye med, og hatt det moro sammen med tenåringen.

 

13. Seriemaraton

Vi skal kanskje ikke oppfordre til å se på skjerm, men det kan være koselig å finne seg en god serie med mange sesonger og sette seg ned og se på sammen med både tenåringen og sjuåringen.

 

14. Hjememspa

Både store og små barn vil synes det er gøy med hjemmespa. Særlig jentene. Kopier et vanlig spa så godt du kan, ta på morgenkåper, sett på rolig musikk, legg agurker på øynene, ta fotbad, skrubb, gi hverandre massasje og lignende.

HJEMMESPA: Spesielt stas for jenter. Ta på morgenkåper og tøfler, og skap den avslappende spa-stemningen hjemme. Foto: Rune Enstad/Unsplash.com

 

 

15. Andre aktiviteter

Lek gjemsel i huset eller ute. Noe som kan være skikkelig gøy når man ikke er så mange, er nærgjemsel. Det vil si at det er om å gjøre å gjemme seg nærmest den som teller uten å bli oppdaget. Barna kan lage sitt eget teater eller dukketeater. Lag et talentshow der alle i familien må opptre, enten det er med sang, dans eller andre talenter. Resten av familien er dommere.  Lag en familiequiz eller kahoot, eller organiser en skattejakt for å lete etter lørdagsgodt eller andre belønninger.

 

For eldre barn kan det være aktuelt å rydde klesskapet og enten redesigne dem eller kvitte seg med det de ikke bruker, så kanskje det vanker en belønning i form av nettshopping etterpå?

 

Tips til aktiviteter ute:

 

En del av aktivitetene over, kan selvsagt også gjøres ute. Og for å unngå brakkesyken, er det best å få litt luft i løpet av dagen. Gå turer, gjenoppdag Pokemon Go, ta en sykkeltur, hopp på trampolinen eller bare kom dere ut. Her er flere tips hvis barna ikke har superlyst til å gå tur.

 

TURBINGO: Perfekt for å få med deg barna ut på tur. Foto: Unsplash.com

1. Turbingo

Du lager et ark med så mange ruter du vil, med bilder eller tekst av hva de skal se etter på turen. Så går dere ut en tur, og turen er over når alle rutene er krysset av. Det kan være å se en fugl, en mann på sykkel, en dame med hund osv.

 

 

2. Bokstavlek

Gå en tur i skogen, og finn ting som ligner på bokstaver. Eller finn pinner, kongler, steiner eller andre egnede ting og lag bokstavene selv.

 

3. 30-Leken

Lag 30 (eller 10 eller 20) spørsmål og oppgaver som passer alderen du skal ha leken for. Det kan være bilde av en artist, idrettsutøver, tegnefilm-figurer eller andre kjente ting barna kan noe om. Eller du kan lage oppgaver de skal gjøre på noen av postene. Oppgaven skriver du på ene siden, tallet på andre siden. Oppgavene legges på et avgrenset område (bør ikke være for stort), 20 x 20 meter holder, med tallet opp.

 

Barna får dyrenavn eller fotballnavn eller hva de måtte ønske. Alle triller terningen en gang, og løper på likt ut til det nummeret de fikk.

 

Eksempel; De sprer seg for å finne tallet raskest mulig, og kaller med dyrelyd eller fotballnavnet når de har funnet tallet. Så leser de oppgaven, løper tilbake til start der det står en voksen og svarer.

 

De triller så på nytt, og plusser på det tallet de fikk først, slik at man til slutt kommer til 30.

 

Slik fortsetter man til alle har fått 30 eller over, og førstemann vinner.

 

Oppgavene kan være enten noe de skal svare på, eller ting de skal gjøre, som å hoppe 20 ganger, krabbe i ring tre ganger osv.

 

Da har du forhåpentligvis fått noen gode tips til hva du kan finne på mens vi alle gjør en felles dugnad for å få tilbake hverdagen. Og kanskje du kom på enda flere tips underveis?

Sist endret - 18 mars 2020