Meny
 
lakrids anders husa

tekst og foto: andershusa.com

Lakrids by Johan Bülow – et besøk på det sorte lakrisslottet

I utgangspunktet likte jeg ikke lakris. Men etter at jeg oppdaget Lakrids by Johan Bülow, så elsker jeg det. Eller for å si det slik; jeg elsker Lakrids men er fremdeles skeptisk til lakris.

Det danske produktet har noe helt unikt ved seg: Kombinasjonen av smak, konsistens og renhet. Lakris, sjokolade og pasjonsfrukt. Mandler, sjokolade og lakris. Hylleblomst, lakris og hvit sjokolade. Ja takk!

 

Lakrids Summer, med smak av hylleblomst.

 

Da jeg i sommer besøkte København, ble jeg invitert hjem til det sorte lakrisslottet. En spektakulær bygning i Hvidovre like utenfor København, fullstendig dekket av svart aluminium. Jeg tok en Uber ut dit, og sjåføren lot seg også imponere av det han også. Døren var et blankt speil, og med en dørklokke på venstre side. Jeg ringte på og ventet, og en stemme svarte. I det øyeblikket døren ble åpnet slo en intens duft av lakris mot meg.

  

Det svarte lakrisslottet.

 

På innsiden ble jeg møtt av produksjonssjefen, Tage. Det var han som hadde løst «lakriskoden» for Johan Bülow. Har du ikke hørt den legendariske historien om Johan Bülow og hans lakriseventyr? Det er en lang historie, men den korte versjonen er at denne unge mannen ønsket å lage verdens beste lakris på morens kjøkken hjemme på Bornholm. Dessverre ble det med forsøkene. Men en dag fikk han en telefon, og i andre enden var Tage. En kollega av ham hadde lest i Bornholms Tidende at Johan Bülow trengte hjelp. Tage visste råd, og i 2007 tilbragte han en måned sammen med Johan for å lage oppskriften.

 

Produksjonsmaskinen er veldig skånsom slik at lakrisen holder på trekket.

 

Denne maskinen sørger for fordele lakrisen likt i hvert glass.

 

Lakrisglass på et samlebånd.

 

Før vi kunne entre fabrikken måtte vi kle oss i hvite uniformer og dekke til håret, vaske og desinfisere hendene og skanne dem etterpå for å være sikre på at alle bakterier var forsvunnet. Tage ga beskjed om at jeg ikke kunne filme eller ta bilder. Dette var «top secret». Jeg ba ham om å gjøre et unntak. Hva om jeg fikk salgsdirektøren Peter til å godkjenne alt før jeg skulle bruke det? Det var ok for Tage siden han visste at Peter stolte på meg.

 

 Den sorte lakrisgryten. Å falle i denne vil bety evig lykke!

 

Tage sjekker konsistensen på lakrisen.

 

Denne dagen holdt de på med en spennende nyhet på fabrikken. De laget håndlaget organisk lakris, et produkt som så langt er det mest eksklusive i bedriftens historie. Hver enkelt operasjon i produksjonsprosessen gjøres manuelt eller er overvåket av mennesker. Fra blanding av ingredienser i den sorte lakrisgryten, til å jevne ut massen, kjøle den ned til akkurat riktig temperatur før den skjæres, rulles og kuttes i biter.

  

Rå, organisk lakris blir kuttet i mer håndterlige stykker.

 

Smakstester av håndlaget organisk lakris.

 

Sluttresultatet. Håndlaget organisk lakris av fineste kvalitet fra Johan Bülow.

 

Det siste rommet vi besøkte var mandelrommet. Det var veldig viktig å ta dette til slutt for å unngå at rester av nøtter skulle spre seg til andre deler av produksjonen. Dette viser hvor høy sikkerhet det er i produksjonslinjen hos Lakrids.

 

Før jeg forlot dem fikk jeg gleden av å treffe Johan Bülow selv, som nettopp var kommet fra et møte. Han var en ung, høflig og vennlig mann, en du i utgangspunktet kanskje ikke ville sett på som en typisk leder av en suksessfull bedrift. Det var imponerende.

 

Mandelrommet. Dette var det siste rommet vi var innom, dermed unngår man at rester av mandel sprer seg til andre deler av produksjon.

 

Enorme fønere sørger for at trekket sitter. Her ser vi Lakrids no. D – mandler dekket med sjokolade, spraylakkert med lakris.

  

Johan Bülow, lakriskongen i egen person.

 

Lakrids på Sandvika Storsenter

Johan Bülows produkter selges kun i utvalgte delikatessebutikker. Den 8. august åpner Lakrids en egen butikk på Sandvika Storsenter. Velkommen skal du være!

 

Lakrids. The Christmas edition.

 

Sist endret - 18 mars 2020