Meny
 
17. mai-bord

Hurra for frokosten!

Nå kan vi samle noen flere hjemme, hva med å starte nasjonaldagen med en god 17. mai-frokost? Med eggerøre, spekemat, nystekte rundstykker og friske salater blir det en flott måte å starte feiringen på. Se Meny sine beste tips og oppskrifter!

Uansett hvor stor eller liten feiringen blir, er det koselig å sitte til en lang og smakfull frokost. Her er våre favoritter på frokostbordet:

Smakfullt pålegg på fat

Pålegg dandert på et fat ser lekkert ut, og er superenkelt å lage klart. Kjøp gjerne ferdige varer som roastbiff, spekemat, skinke og røkelaks. Pynt gjerne med litt frisk frukt og grønt på fatene som passer til pålegget - som rødløk og tomat med roastbiff.


Som en ekstra bonus kan du dandere påleggsfatene i god tid, slik at du slipper å stresse med det samme dag.

 

  • roastbiff_700px.jpg
  • porchetta_700px.jpg
  • pastrami_700px.jpg

Friske salater

Hvorfor ikke piffe opp frokostbordet med en liten salat? Lag selv eller kjøp ferdig brokkolisalat med bacon, gresk salat og potetsalat hos MENY.

 

Eller prøvd denne oppskriften:

Tomat- og mozzarellasalat

Caprese er en herlig og klassisk kombinasjon hvor alt er opp til råvarene. Nydelige tomater, fersk ost, en fruktig og kaldpresset olivenolje og sødmefull balsamico. Vakkert og perfekt i all sin enkelhet!

Ingredienser

  • 4 personer 
  • 600 g smaksrike tomater
  • 2 stk fersk mozzarella
  • 1 potte frisk basilikum
  • 4 ss god olivenolje
  • 4 ss sødmefull og god balsamico
  • Flaksalt
  • Grovkvernet pepper

Slik gjør du

1. Skjær tomatene i skiver, båter eller passende biter. Legg tomatene over på et fat. Riv mozzarellaen halvveis i to og legg hele osten oppå tomatene.
2. Ringle over godt med olje og drypp over balsamico. Dryss over flaksalt og kvernet sort pepper. Avslutt med grovhakket/revet basilikum.

 

 

Eller kjøp ferdig:

 

Spekemat er et must på frokostbordet

Lag en komposisjon av gode skinker, og kombiner med melon og jordbær for en frisk kontrast. Surr strimler av god serranoskinke rundt båter av melon – voila!

 

 

Visste du at spekemat og frukt er en knallgod kombinasjon? Melon og spekeskinke er en av de enkleste og mest populære forrettene som finnes.


Den salte spekeskinken passer perfekt sammen med søt melon. Du kan også prøve deg frem med eksotiske varianter som pasjonsfrukt og litchi! 

 

Hva med å prøve denne oppskriften?

Melonspyd med spekeskinke og manchego

Få kombinasjoner passer bedre sammen enn sødmen fra vannmelon og saltsmaken fra spekeskinke. Her får disse smakene også følge med deilig manchego. Dette er en rett som krever minimalt med innsats men som likevel vil imponere. 

 

Ingredienser

  • 4 personer
  • 0,5 stk vannmelon
  • 200 g manchego (eller annen fast ost)
  • 16 skiver spekeskinke
  • 4 ss pesto

Slik gjør du

1. Skjær vannmelon og manchego i terninger. Vend manchegoen i pesto.
2. Tre vannmelon, manchego og spekeskinke på trespyd. 

TIPS

Lag kaldretter som kan tilberedes og settes til kjøling dagen før. Da slipper du stresset på selveste 17.mai-morgenen.

Kalde retter som kan tilberedes i forveien

En god eggerøre med gressløk er et must på ethvert frokostbord, spesielt om det serveres røkelaks, gravlaks eller spekemat. En klassisk potetsalat er også en klassiker på 17. mai bordet. 

 

Prøv disse to oppskriftene:

 

Saftig eggerøre med gressløk

Eggerøre er et elsket tilbehør som er lett å lage. Piskede egg blir nydelig til frokost eller lunsj, sammen med røkelaks eller spekeskinke. Server gjerne også på et koldtbord. Pass på at eggerøren er bløt, og ikke for mye stekt. Gressløken setter masse god smak så vær gjerne litt raus med den.

Ingredienser

  • 4 personer
  • 4 stk egg
  • 1 dl fløte
  • 2 ss gressløk
  • Salt
  • Pepper
  • Smør

Slik gjør du

1. Visp sammen egg, fløte, en klype salt og en liten klype pepper. Tilsett en spiseskje creme fraiche for et mer kremet resultat

2. Rør inn gressløken.
3. Smelt 1–2 ts smør i en middels varm liten panne og hell i eggemassen. Rør hele tiden til eggemassen tykner uten å få stekeskorpe. Eggerøren skal være bløt og saftig.

4. Hell den over på en tallerken så lenge, den vil stivne ytterligere når den har stått en liten stund. Pynt med ekstra gressløk hvis ønskelig.

 

Klassisk potetsalat

Meny sin klassiske oppskrift på potetsalat med creme fraiche, vårløk og majones passer like godt enten det er til grillmaten eller på koldtbordet. Enkel og god oppskrift på tradisjonell potetsalat.

Ingredienser

  • 4 personer
  • 400 g poteter kokefaste
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 ss majones
  • 2 ss sylteagurk finhakket
  • 1 stk løk finhakket
  • 2 stk vårløk i ringer
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du

1. Kok potetene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre. Kutt potetene i terninger.
2. Bland creme fraiche, majones, sylteagurk, løk og vårløk til en dressing. Smak til med salt og pepper. Bland potetterningene med dressingen. Topp gjerne potetsalaten med finhakket vårløk like før servering.
3. Tilsett gjerne noen urter som du liker. Gressløk, timian og dill smaker veldig godt i potetsalat.

 

Oppskrifter og bilder er fra Meny.no

 

Sist endret - 12 mai 2020