Meny
 
hovedbilde

TOO GOOD TO GO: Et smart tiltak som reduserer matsvinn, og som gir deg muligheten til å hente en forundringspose med smakfull mat til en rimelig penge. Foto: Too Good To Go

Bli med og bidra i kampen mot matsvinn!

Med appen Too Good To Go kan du hente forundringsposer med mat fra åtte utsalg på Sandvika Storsenter.

 

Av: Redaksjonen/Chili Publications

Har du hørt om appen Too Good To Go? Med den kan du bli med i kampen mot matsvinn, og hente overskuddsmat fra forskjellige matbutikker, kiosker og serveringssteder til en rimelig penge.

For under en femtilapp får du en forundringspose full av god mat som ellers ville havnet i søpla. Hva med dagsferskt bakeribrød, kanelboller eller en påsmurt bagett? Kanskje heller lasagne, salat eller en smoothie?

Her er de åtte som er med:

 

 • Baker Hansen
 • BIT
 • Espresso House
 • Kanel steinovnsbakeri
 • MENY
 • Narvesen
 • Starbucks
 • The Juicery

 

Enkel og brukervennlig app

Nysgjerrig på hvordan dette fungerer? Too Good To Go-appen viser deg hvor mange forundringsposer de forskjellige stedene har tilgjengelig, hva posene koster, og til hvilket tidspunkt posene kan hentes, som vanligvis er rundt stengetid. Du betaler med Vipps eller kort i appen, og viser frem kvitteringen i appen når du henter forundringsposen din.

APPLIKASJON: Last ned appen for å få oversikt over butikkene og restaurantene som er med i ditt nærområde. Foto: Foto: Too Good To Go

 

Et viktig miljøtiltak

– Vi er veldig glade for at så mange spisesteder på Sandvika Storsenter er med oss i kampen mot matsvinn. Tilsammen har senterets kunder og innbyggere i Sandvika hittil reddet over 13.000 forundringsposer med dagligvarer, bakevarer, kafémat og annet godt fra å ende opp som matsvinn. Det er mye mat, sier Hanne Johansen, som jobber hos Too Good To Go i Norge.

Hun nevner flere fordeler ved å bruke Too Good To Go-appen: Det reduserer matsvinn, og gir folk mulighet til å kjøpe god mat til en god pris. For matbutikkene og serveringsstedene som er med, gjør appen matsvinn om til inntjening, og den gjør også at de oppdages av nye kunder.

Både miljøet, tilbyderne av forundringsposene og folk som henter dem vinner på dette.

– Det er et utrolig viktig miljøtiltak. Ingen synes jo det er noe gøy å kaste god mat, sier Johansen.

#STOPPMATSVINN: Hanne Johansen jobber hos Too Good To Go i Norge.

 

Kvinner i 50-årene er flinkest

– Alle slags folk redder mat gjennom appen vår, fra studenter til barnefamilier og pensjonister. Vi har funnet ut at de aller hyppigste matredderne er kvinner i 50-årene, sier Johansen.

Folk har forskjellige motivasjoner for å bruke appen.

– Noen henter mat først og fremst fordi de vil hjelpe til med å redusere matsvinn og gjøre noe bra for miljøet. For andre er prisen en motivator, mens noen synes overraskelsen ved forundringspose-konseptet er det beste. Vi vet imidlertid at det er kombinasjonen av disse tre tingene som motiverer flest til å legge ut på redningsaksjon. 

 

Matsvinn som miljøproblem

Kasting av fullt spiselig mat er et stort problem globalt. Omtrent 1/3 av maten som produseres på verdensbasis ender opp som matsvinn, og dette står for hele 10 prosent av globalt klimagassutslipp, ifølge FN. Faktisk brukes hele 30 prosent av verdens jordbruksareal til å produsere mat som aldri blir spist – det er et område på størrelse med Kina.

I Norge alene havner minst 390.000 tonn mat i søpla hvert år. Dette tallet er for høyt, mener myndighetene. I Klimakur 2030 trekkes reduksjon av matsvinn frem som et effektivt tiltak for å redusere Norges klimaavtrykk.

– Miljødirektoratet har sagt at det å redusere matsvinn er et av de viktigste klimatiltakene vi kan gjøre. Å bruke Too Good To Go er en fin måte å bidra til dette på, sier Johansen.

Mer info om Too Good To Go finner du her: https://toogoodtogo.no/no

 

Fakta:

 • Snart én million nordmenn har lastet ned Too Good To Go-appen.
 • Appen er gratis å laste ned, og lett tilgjengelig via App Store eller Google Play.
 • Over 1900 matbutikker, kiosker og serveringssteder tilbyr overskuddsmat via appen.
 • Siden oppstarten i 2016 har 2,9 millioner forundringsposer med mat blitt utlevert.

LYST TIL Å PRØVE? Last ned appen og se hvilke varer du kan plukke opp i nærheten av deg i dag. Foto: Too Good To Go

Sist endret - 19 mars 2020